Tour of Flanders 2015 | Yarış Öncesi Analizi
Vakit bisikletin Super Bowl vakti. En prestijli tek günlük yarışın hangisi olduğu tartışmaları yıllardır devam ediyor ve muhtemelen bir mutabakat sağlanması da yakın zamanda mümkün olmayacak. En önemli 2 aday, Tour of Flanders ve Paris-Roubaix. Bu iki yarışı 1 hafta gibi kısa bir sürede izleyebileceğiniz. Belki bu sene ikisini izledikten sonra bu konuda yeni bir karar verebilirsiniz. Ama benim açımdan Tour of Flanders’ın öne çıktığını eklemem lazım.
Özellikle bütün ülkenin bu yarışa 1 hafta boyunca kilitlenmesi, gazetelerin bu tek günlük yarış için ekler çıkarması, yol kenarında yaklaşık 800 bin kişinin yarışı izlemesi ve parke taşlarıyla, kısa ve dik tırmanışların birleşmesiyle özetleyebiliriz belki bu yarışı. Yarışı yakından izleyenler veya yarışın geçmişi hakkındaki makaleleri okuyanlar, videoları izleyenler, bu parke taşlı dik tırmanışlarda bisikletçilerin durayazmasını ve bazen tırmanışı yürüyerek tamamlamak zorunda kaldıklarını hatırlayacaklardır. Bunun üzerine 264 km.’lik mesafeyi, hava koşullarını da katın, başarılı olmanın ne kadar zor olduğu konusunda hemen fikir sahibi olabilirsiniz.
Künye
Takvim: WorldTour
Kategori: 1.UWT
Tarih: 05 Nisan 2015
Yarış Uzunluğu: 264,2 km.
Yarışan Takımlar: 17 WorldTour, 8 Profesyonel Kıta
Parkur
Geçtiğimiz senenin parkuruna oldukça yakın bir parkur koşulacak bu sene de. Bir değişiklik toplam Hellingen (küçük tepecik) sayısında yapıldı. Toplam 17 kere geçilen bu tırmanışların sayısı bu sene 19 olarak belirlendi. Hem profilde, hem de aşağıdaki haritada bu tırmanışları detaylı olarak görebilirsiniz.
Kısaca özetlemek gerekirse ilk 80 km. oldukça düz geçildikten sonra ilk Berg geçilecek. Bundan sonra yarışın sonuna kadar uzun bir düzlük bölüm bulunmuyor. Peloton birbirinin peşi sıra gelen 19 hellingen sonrası finişe ulaşacak ve kazanan belli olacak.
Profile biraz daha dikkatli baktığımızda ilk önemli kırılma noktasının 12. berg ile (Oude-Kwaremont’un 2. geçilişi) geleceğini öngörebiliriz. Zira sadece 18 km. gibi bir mesafede toplam 5 berg geçilececek ve bunların herhangi birinde geride kaldıktan sonra yarışın önüne gelmek neredeyse imkansız, ya da şöyle ekleyeyim, gelinse bile yarışı kazanmak için bisikletçinin yeterince gücünün kalması çok çok zor. Ama buradan finişe 54 km. mesafe olduğunu unutmayalım. Yani buradan bir solo atakla kazananın çıkması da yine çok olası değil. Ama önemli bir favoriler grubunun oluşması beklenebilir.
Yarışın kazananını belirleme ihtimali en yüksek olan bölüm ise son 2 hellingen yani 18. ve 19. tırmanışlar. Oude-Kwaremont ve Patersberg’in peşi sıra son kez tırmanılacak ve ikisinden sonra yaklaşık 12 km.’lik bir düzlük geçilecek ve yarışın kazananı belli olacak. 2013 yılında Cancellara, Sagan’ı son Patersberg tırmanışında geri bırakıp solo atağıyla yarışı kazanmıştı. 2014’te ise yine burada atak yapmış ve sadece Vanmarcke tekerine tutunabilmişti. Sonra ikili öndeki Van Avermaet ve Vandenbergh ikilisini yakalamış ve bu dörtlü arasındaki sprinti kazanan Spartacus olmuştu.
Harita
Favoriler
Listemiz uzun, önemli favoriler var, Cancellara olsaydı muhtemelen direk ilk onla başlardım ama şu anda çok öne çıkan bir favori yok. Gelin başlayalım.
Alexander Kristoff. Dün 3 Days of De Panne yarışını istemeden kazandı. Evet yanlış duymadınız istemeden. Asıl plan 3 günlük bu yarışta 1 veya 2 gün yarışıp sonra çekilip Tour of Flanders hazırlıklarına odaklanmaktı. Ama ilk gün kendini kaçış grubunda bulup etabı kazandıktan sonra hızını alamadı ve 2. etabı da kazandı. Muhtemelen 3. günün sabahında yarışı bırakacaktı ama liderken bırakmak istemedi, sabahki kısa yol etabını da kazanıp 3’te 3 yaptı, öğleden sonraki zamana karşıda da çok iyi bir performans gösterip 3. oldu ve GK’yi kazandı.
Milano-Sanremo’da 2., E3’de 4, Gent-Wevelgem’de de 9. oldu. Aslında bu yarışlardan da bir zafer çıkarmak amacındaydı ama olmadı. Şimdi önünde iki önemli yarış var. Bunlarda da başarı elde etme olasılığı yüksek. Başteğmen Luca Paolini‘yi de unutmamak lazım. 2 senedir Milano-Sanremo’da inanılmaz bir domestiklik yapıp Kristoff’u finiş çizgisine kadar en iyi şekilde taşıyor. Bunun dışında çok önemli bir yol kaptanı olduğunu biliyoruz. Gent-Wevelgem’i kazanıp kariyerinin en önemli başarısını elde etti. Pazar günü start alacak isimler arasındaki en yaşlı 2. bisikletçi ama formu oldukça iyi. Katusha’da ana plan Kristoff ama Paolini seçeneği ile opsiyonlarını arttırma şansları var.
Geraint Thomas. Genel kanı, bu parke taşlı klasikler sezonunda formu en üste seviyede olan bisikletçinin kendisi olduğu yönünde. En azından şu ana kadar elde ettiği sonuçlar bunu gösteriyor. Yalnız unutmayalım anıtsal klasikleri ve özellikle Flanders ve Roubaix’yi kazanmak için sadece form yeterli değil. Taktiksel olgunluk, takım desteği ve tabii biraz da şans lazım. Bu yarışta Wiggins kendisine domestiklik yapacak, Roubaix’de de Thomas’ın kendine domestiklik yapmasını bekleyecek. Yalnız geçmişte bu durumlarda Wiggins’in kendini çok adamadığı örnekler görmüştük. Bana sorarsanız, Roubaix’de de Thomas’ın ana takım lideri olması lazım. Ama eğer Wiggins bu Pazar gerçekten çok iyi bir domestiklik performans gösterirse, o zaman bu talepte bulunma hakkı olabilir.
Flanders’a dönecek olursak. Thomas’ın yarışın sonunda önlerde olmasını bekliyorum. Yalnız iş sprinte kalırsa işi çok zor olur, bu nedenle solo kaçmak isteyecektir. Başarabilirse kazanabilir.
Etixx-Quickstep. Buradaki en güçlü takım. Boonen olmasa da güçlerinden çok kaybetmiş değiller. Muhtemelen iki liderleri Stybar ve Terpstra olacak. İkisi de oldukça formda. Özellikle Stybar’ın yakında bir anıtsal klasik kazanmasını bekliyorum. Bunun yanında Vandenbergh gibi geçtiğimiz birkaç senede parke taşlı klasiklerde oldukça iyi sonuçlar almayı başarmış bir isim var. Ama hala favorilerden birisi olarak görülmediği için kaçmaya çalıştığında diğer takım arkadaşları kadar kovalanmayabilir. Bunu da avantaja çevirirse bir sürprize imza atması içten bile değil.
Geçen seneyi hatırlayın, neredeyse son 30 km. içinde bulunduğu grubun hep arkasındaydı, neredeyse hiç öne gelmedi ama finiş sprintinde buna rağmen sonuncu oldu. Eğer biraz daha iyi bir gününde olsa zafer elde edebilirdi. Sprinti oldukça kötü, bu nedenle şansı solo ataklarda. Diğer bir yandan Stybar’ın küçük grup içinden sprint kazandığını biliyoruz. Takımda en çok kendisinin şansı yüksek bana sorarsanız ama takım içi taktiklere ve yarışın gidişatına göre Terpstra ve Vandenbergh’in de şansı var.
E3 Harelbeke’de Thomas atağını yapmadan hemen önce. Kendisini ne Sagan ne de Stybar takip edebildi ve yarışı solo kazandı. Stybar 2. olurken, Sagan nasıl olduysa son birkaç km.’de temposunu hiç koruyamadı ve arkadan gelen grup tarafından yakalanıp geçildi.
John Degenkolb. Milano-Sanremo’da kariyerinin ilk anıtsal klasiğini kazandı. Sagan’dan çok daha sonra favorilerle anılmaya başlandı ama ilk anıtsal klasiğini ondan önce kazandı. Hatta Sagan henüz kazanmadığı için, onunki ne zaman gerçekleşecek bilmiyoruz. Teknik olarak bakarsak Roubaix Degenkolb’e daha çok uyuyor, geçen sene de 2. olmuştu, ama Flanders’ta şansı olmadığını söyleyemeyiz. Son berg’lerde ciddi ataklar olmamasını ve kazananın sprintle belli olmasını umacak.
Peter Sagan. İsmi buraya kadar düştü. Normalde ya 1. ya da 2. isim olurdu favoriler bölümünde bahsedeceğim isimler arasında. Formu biraz soru işareti. Sanremo, E3 ve Wevelgem’de şu ana kadar istediğini bulamadı, podyum derecesi bile yok. Geçen senelerde bu yarışların tamamında podyum görmüşlüğü ve hatta bazıları kazanmışlığı vardı. Takımda önemli çalkalanmalar oldu. Riis ayrıldı. Yeni yönetim belirlenmiş durumda, Sagan’ın başarılı olması için biraz durgun sular gerekiyor.
Greg Van Avermaet. Strade Bianche’de 2. olduktan sonra klasik sezonunun favorileri arasında ismi anılmaya başlandı, Tirreno-Adriatico’da da önemli bir etap kazandı ama sonraki 3 yarışta (Sanremo, E3, Wevelgem) en iyi derecesi 19.’luk. Arada kazalarla talihsizlikler de yaşadı ama yine de daha iyi dereceler elde etmesi bekleniyordu. Takımı da aslında güçlü takımların arasında yer alıyor. Geçen sene bu yarışta 2. olduğunu da hatırlatalım. Takımda 2 formda isim daha var Daniel Oss ve Jean-Pierre Drucker. Farklı taktikler izleme şansları var. Özellikle bu iki isim yarışın son 60 km.’sinde kaçış grubuna katılıp yarışın sonunda aktif olabilir.
Sep Vanmarcke. Omloop Het Niewsblad’de en güçlü bisikletçi oydu, en azından kameralara öyle yansımıştı. Ama yaşadığı mekanik aksaklıklar nedeniyle geride kalmış, sonradan ön grubu yakalamaya çalışsa da başaramamıştı. Sonraki yarışlarda istediği dereceleri elde edemedi ama yine de E3’de 5., Wevelgem’de 6. oldu. İstikrarı devam ediyor. Geçen sene bu yarışta podyumu var. Bu sene bunu tekrarlamaması için bir neden yok. Yalnız unutmayalım Gent-Wevelgem’in son bölümünde ataklar başlayınca cevap verememişti. Formunda hafif bir düşme var gibi. Ama Pazar günü onun için çok önemli ve motivasyonu çok yüksek olacaktır.
Sezon sonu değerlendirmesini yaptığımızda muhtemelen senenin en akılda yarışlarından birisi olarak seçeceğimiz Gent-Wevelgem. Roelandts yakalanmadan önce, yarışın ana/ilk takip grubu.
Jurgen Roelandts. Lotto bu seneyi fena geçirmiyor. Roelandts, E3 ve Wevelgem’de 7. oldu özellikle Wevelgem’de neredeyse 50 km. solo kaçışını devam ettirmişti. Formda görünüyor, geçmişte bu yarışta podyumu var. Aynı zamanda Belçika şampiyonu Jens Debusschere de takımda. Kendisinin sprinti kalburüstü. Bu nedenle berg’lerde atak yapmasına gerek yok. Takım arkadaşı ataktayken kendisi grubun arkasında bekleyebilir. Zaten Wevelgem’de de aynen böyle olmuştu.
Son olarak Stijn Devolder. Start listesinde geçmişte bu yarışı kazanan tek isim kendisi, hem de 2 kere üst üste kazanmayı başarmıştı. Cancellara’nın sakatlanmasıyla takımda liderlik konumuna yükseldi. De Panne’de formu fena görünmüyordu. Ana favorilerden birisi değil ama yarışı kazanırken de değildi, önemli bir sonuç elde edebilir.
TV Yayını
Canlı yayın. Eurosport 1. 13:30 TSİ.
Link isteyenlerin şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media Turkey, CyclingFans, SteepHill, CyclingHub, ProcyclingLive. Etapların özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.
Anekdotlar
- Toplam 6 bisikletçi yarışı 3 kere kazandı: Tom Boonen, Achiel Buysse, Fabian Cancellara, Eric Leman, Fiorenzo Magni ve Johan Museeuw.
- 98 kere koşulan yarışta, Belçikalıların 68 zaferi var. İlginç bir şekilde podyumun diğer basamaklarında da neredeyse aynı sayıda dereceleri var, 66 kere 2. ve 66 kere 3. oldular.
- Sadece 5 yarışta podyumda hiç Belçikalı yer almadı; 1951, 1961, 1981, 1997 ve 2001 yıllarında.
- En çok sayıda podyumda yer alma rekoru Briek Schotte ve Johan Museeuw’a ait, 8 kere.
- Briek Schotte aynı zamanda en fazla bu yarışta start alan isim, toplam 20 kere (hepsi üst üste) ve yine yarışı en çok kere tamamlamayı başaran bisikletçi de kendisi, 16 kere.
- En genç şampiyon, Rik Van Steenbergen, 19 yıl 206 gün, en yaşlısı ise Andrei Tchmil, 37 yıl, 71 gün.
- Ortalama hızın en düşük olduğu sene 1920 oldu, 26,105 km/s.
- En yüksek ortalama hız ise 2001 senesinde geldi 43, 576 km/s.
- Kat edilen en uzun mesafe 324 km. yarışın ilk yılında (1913).
- Tarihte yarış 200 km.’nin altında sadece 1 kere koşuldu, 198 km. ile 1941 yılında.
- Gökkuşağı mayo ile yarışı kazanan son isim Eddy Merckx’ti (1975).
- 1. ile 2. arasındaki en büyük fark 14 dakika olarak gerçekleşti, 1919 yılında Henri Van Lerberghe, Lucien Buysee’ye 14 dakika fark atıp finişi ilk sırada geçmişti.
- 3 kere üst üste kazanan tarihte tek isim var, Fiorenzo Magni (1949-1950-1951).
- Hem amatör, hem de pro yarışını kazanan 5 bisikletçi var: Roger Decock, Edward Sels, Eric Vanderaerden, Edwig van Hooydonck ve Nick Nuyens.
- Yarışın hem startına, hem de finişine ev sahipliği yapan tek şehir var: Gent.
- 1998’den beri yarış Brugge’da başlıyor. Museeuw’un 3. ve son zaferi bu sene gelmişti.
- Yarış eskiden, Paris-Roubaix gibi veledromda finiş görüyordu ama bu son kez 1944 yılında oldu.
- 1984 yılında Koppenberg tırmanışın zirvesine sadece 2 bisikletçi selesinin üzerinde ulaşabildi: Phil Anderson ve Jan Raas. Geri kalan bisikletçiler tırmanışı yürüyerek tamamlayabildi.
- Cancellara ve Boonen’ın sakatlanıp bu sene start listesinde yer olacak olmasıyla, muhtemelen yeni bir kazanan göreceğiz, start listesinde yarışı daha önce kazanmış sadece 1 isim var Stijn Devolder.
- Degenkolb bu sene yarışı kazanabilirse, aynı sene içerisinde Milano-Sanremo ve Tour of Flanders dublesi yapmayı başaran tarihteki 2. bisikletçi olan, ilki tabii ki Eddy Merckx (1969 ve 1975).
- Bu sene yarıştaki en genç isim Quentin Jauregui (20 yaş), en yaşlısı ise Matteo Tosatto (40 yaş).
Son Kazananlar
2014’te ilk 15
2014 Yarış Videosu
2014 yarışının tamamını HD olarak buradan izleyebilirsiniz.
İlgilenenler için inCycle tarafından hazırlanan, Tour of Flanders tarihi videosu.
Start Listesi
Kaynaklar
- http://www.rvv.be/en/elite-men/race/information
- http://www.procyclingstats.com/race/Ronde_van_Vlaanderen_Tour_des_Flandres_2015-preview
- http://www.steephill.tv/2014/tour-of-flanders/photos/page-02/
- http://caferoubaix.com/2015/04/03/2015-tour-of-flanders-preview/
- http://www.cyclingbetting.co.uk/betting-tips/betting-previews/373-tour-of-flanders-2015#the-19-hellingen-of-rvv
- http://cyclingtips.com.au/2015/03/photo-gallery-2015-mens-gent-wevelgem/
Sayfanın oluşturulma tarihi: 03 Nisan 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 03 Nisan 2015
Pingback: Ronde van Vlaanderen (Tour Of Flanders) 2016 – aynakol