Veledromlar Ne Kadar Dik?

Veledromların ne kadar dik olduğu sık karşılaştığım bir soru. Maalesef ben de cevabını 1. elden bilmememe rağmen, pist bisikleti yarışlarını takip etmek, veledromlar hakkında yazılar okumak ve programlar izlemekle yetinebiliyorum. Özellikle yarışları televizyonda izlemek tek başına kesinlikle yeterli olmuyor, çünkü görüntüler veledromun dikliği konusunda yanıltıcı olabiliyor maalesef. Hatta yarışların haricinde özel olarak veledromlar üzerine yapılan belgesel veya çekimlerde bile veledromun ne kadar özel bir yapı olduğunu anlamak çok kolay olmuyor.

Veledromların ne kadar dik olduğunun kafamızda şekillenmesine yardımcı olacak iki temel bilgiye denk geldim şu ana kadar:

  1. Pistin bazı bölümlerinde eğimin 42, 45 dereceye kadar çıktığı
  2. Bu en dik olan bölümleri (günlük ayakkabılarımızla) en içten yukarı doğru yürüyerek tırmanmanın neredeyse imkansız olması

1. madde nicel bir değer olduğu için, bu tip konularda tecrübeleri olmayanlar için fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Ama 2. madde olayın gerçek yüzünü biraz daha güzel anlatıyor. Benim de izlediğim ve maalesef şu an adını hatırlamadığım bir programda gerçekten bu deneniyor ve başarılamıyordu. Tabii unutmayalım veledromun her bir noktası bu kadar yüksek eğime sahip değil. Tabiri caizse, veledromun kısa kenarları diye adlandırabileceğimiz bölümlerinde eğim gerçekten yükseliyor ve buralarda 42, 45 dereceleri görüyoruz. Ama mesela “uzun kenar” olarak düşünebileceğimiz kısımlarda ise böylesine yüksek bir eğim söz konusu değil. Yine de o kısımlarda da eğimin var olduğunu biliyoruz.


Shizuoka-Ken Bisiklet Sporu Merkezi (Japonya)

Aslında eğim konusunda tek bir gerçek yok. Bildiğiniz gibi veledromlar farklı uzunlukta olacak şekilde tasarlanabiliyorlar. Önemli olan husus ise 1000m ve katlarındaki yarışları makul şekilde yapabilmeye izin verecek uzunluklarda olmak, örneğin 250m, 333m, 500m gibi. Veledromun uzunluğu ne kadar kısalırsa eğim de aslında o kadar artıyor. 250m’lik veledromlarda 42, 45 dereceler görülürken, 333m’lik veledromlardaki eğim maksimum 32 derece civarında oluyor.

[Ekleme 17 Haziran 2013]: Bu fotoğrafı pist bisikletinin efsane isimlerinden Avustralyalı Anne Meares, Twitter hesabından paylaşmış, ben de bir yere not almışım. Bugün bu nota denk geldim ve hemen yazıyı güncellemek istedim. Buradaki eğimin oldukça dik olduğunu herhalde söylememe gerek yok. :)

Hakikaten fotoğrafları inceleyip biraz daha sağlıklı bir şekilde empati kurmaya başladığımızda bisikletçileri takdir etmemiz daha da kolaylaşıyor. Bisikletçiler sadece birbirlerine karşı değil, aynı zamanda hava direncine, yer çekime karşı da bir savaş veriyorlar.

Memleketimizdeki veledrom sayısı an itibarıyla 0 (yazıyla sıfır). Bu sporun gelişmesi, gençlerin teşvik edilebilmesi ve daha fazla başarının gelmesi için veledrom bir “olmazsa olmaz”. Umarım yakın zamanda bir proje gündeme gelir, onaylanır ve uygun şekilde tamamlanır ve biz de gidip veledromu ve pist yarışlarını yerinden görme şansına sahip oluruz. Her ne kadar bu konuda çok fazla ümitli olmasam da gönlümden geçen bu.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları için inşa edilen London Velopark’ın bir parçası olan veledrom. Tahmini toplam maliyet 105 Milyon İngiliz Sterlini.

Kaynaklar

  1. http://www.flickr.com/photos/8772455@N05/8388770889/in/faves-soxiam/
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/London_Velopark
  3. http://www.london2012.com/venue/velodrome
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Velodrome
  5. https://twitter.com/AnnaMeares/status/257667114104680449/photo/1

Sayfanın oluşturulma tarihi: 26 Mayıs 2013
Sayfanın son güncellenme tarihi: 17 Haziran 2013

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir