Türkiye Turu 2014 – Anekdotlar: Bölüm 9

3. etapta bisikletçilerin gelmesine çok az bir zaman kaldı. Gelin etapta son birkaç km.’ye girilmişken finişte neler yaşanıyordu bir görelim. Bunun yanında tabii ki finiş sonrasındaki fotoğrafları da inceleyeceğiz.
DSC00248-2

Bisikletçiler finişe yaklaşırken finiş çizgisinin hemen ilerisinde son durum bu. Elmalı’da insanlar bu gördüğünüz tepede kümeleniyorlar. Burası da az önce belirttiğim gibi finiş çizgisinin az ilerisi. Buradan yarışın verildiği dev ekranı da görmek mümkün ama o kadar arkadan ne kadar net görülebiliyor emin değilim.

 

DSC00249-2

Geçen senelerde Elmalı etabını televizyondan izlediğimde spikerler, zirveye gelen halkın oldukça kalabalık olduğunu söylerlerdi. Ama TV yayınında bunu göremezdik ve ben de haliyle bu duruma çok anlam veremezdim. Ama bu sene kendim de gidince gördüm ki evet, gerçekten de yüzlerce insan dağın zirvesine çıkmış. Fakat gördüğünüz gibi finiş çizgisinin ilerisinde bulunan tepenin üzerinde konuşlanmışlar. Bu nedenle geçen senelerde TV’de kalabalığı görememişim. Ben tabii yurt dışındaki yarışlarda olduğu gibi yarışın son birkaç kilometresinde yolun iki yanında bisikletçileri bekleyen, onları destekleyen insanlar göreceğimi düşünüyordum. Çünkü TV’de hep bu şekilde görüyoruz, ister istemez böyle bir refleks oluşuyor. Ama Elmalı’da durum farklı.

 

DSC00251-2

Yarışı yakından takip edenler arasında tahmin edebileceğiniz gibi muzip çocuklar da yok değildi :)

 

DSC00252-2

Dev ekranı arkanıza aldığınızda önünüzde böyle bir manzara oluyor. İşte insanımızın yolun kenarında değil de finişin ilerisinde kümelenmesinin en önemli nedenlerinden birisi de bu anladığım kadarıyla, dev ekran.

 

DSC00253-2

Finişe çok az bir süre kaldı ve heyecan artmış durumda.

 

DSC00255-2

TUR’un davetlilerinden birisi de UCI’ın 2005-2013 yılları arasında iki dönem başkanlığını yapmış olan Pat McQuaid idi.

 

DSC00262-2

DSC00264-2

Fotoğrafçılar ve görevliler finiş öncesinde son hazırlıklarını yapıyorlar. Birazdan bisikletçiler gelecek.

 

DSC00266-2

Merakla bekleyenler arasında tabii ki takımların soigneur’leri de var. Hem takımlarındaki bisikletçilerin iyi bir derece yapıp yapmadıklarını merak ediyorlar, hem de onlar için mesai bundan sonra başlayacak, bunun bilincinde bekliyorlar.

 

DSC00267-2

Doping testine girecek bisikletçilerin başından ayrılmayacak olan charepone arkadaşlar da hazır.

 

DSC00277-2

Bir de panaromik bakalım. Solda finiş tak’ı ve görevliler, sağda da seyirciler.

 

DSC00281-2

Son araçlar da geliyor. Bu gördüğünüz yarışın ana radyo aracı. Üstündeki antenlerden de kendini ele vermiyor değil aslında.

 

DSC00287-2

Ben yine soigneur’ler arasındaki yerimi aldım. Bu fotoğraf etabın bitişinden önce çektiğim son fotoğraf. Zaten etrafın da kalabalıklaştığını fark edeceksiniz.

 

DSC00288-2

Etabı 4. ve 5. tamamlayan Kudus ve Rebellin. Aralarında 23 yaş fark var. :) Sanırım arkalarındaki de Luis Leon Sanchez.

 

DSC00289-2

Etabın kazananı Cofidis’ten Rein Taaramae oldu. Evet, kendisinin ismini yardım almadan yazabiliyorum artık. :) Cofidis, GK anlamında buraya en sağlam kadroyla gelen takımdı, ama geçen seneki liderleri Bagot’nun bu sene de lider olacağını söylüyorlardı. Tabii Taaramae’nin geçmişi daha parlak. Burada da tekrar küllerinden doğmuş oldu.

 

DSC00298 rotated-2DSC00301 rotated-2

Etabın 2.’si neo-pro Adam Yates. Bildiğiniz gibi Selçuk etabını kazanarak TUR2014’te turkuaz mayoyu kazanan isim oldu kendisi. Soldaki fotoğrafta ne kadar terlemiş olduğunu görebilirsiniz. Biz zirvede montlarla duruyorduk ama nabız 180’leri görünce, kısa kollularla bile bu kadar terleyebilirsiniz. Kendisiyle röportajı yapan ise Sam Dansie.

 

DSC00304-2

Sezon boyunca tırmanışçı kişiliği ile öne çıkmayan Adam Hansen, TUR’da istikrarlı olarak genel klasmana oynayabiliyor. Elmalı’da da 7. sırada finiş görmeyi başardı.

 

DSC00308-2

“Finiş sonrası curcunası” olarak tabir ettiğim görüntü.

 

DSC00310-2

Pat McQuaid’in finiş sonrası kalabalıkta ne işi olduğunu çok çözemedim doğrusu. Bu curcunanın içinde görmeyi beklemezdim kendisini.

 

DSC00313-2DSC00314 rotated-2

Görüntüdeki isim Kevin Seeldraeyers. Kendisinin etrafındaki kalabalığa bakacak olursanız, etabı kazandı diye düşünebilirsiniz ama kendisi finişi geçen 12. isim olabildi. Ama TUR’daki Belçikalılar içerisinde o gün en iyi dereceyi elde eden oldu. TUR’daki yabancı basının önemli bir bölümü de Belçikalı olunca yukarıda tabloyla karşılaşmak aslında çok şaşırtıcı değil.

Bu arada yukarıda paylaştığım Adam Yates gibi, Seeldraeyers’ın da ne kadar terlemiş olduğunu ve formasının yıprandığını görebilirsiniz.

 

DSC00318-2

Etabı Taaramae’nin 5 dakika 50 saniye gerisinde tamamlayan Nazım Bakırcı ve Miraç Kal.

 

DSC00319-2

Finişten sonra biraz da rublelerle ilgilendim. Gördüğünüz gibi mümkün olan en düşük vitesi kullanmış görüntüdeki bisikletçi. %100 emin olmamakla birlikte bu isim sanıyorum aşağıdaki fotoğrafta da yer alan Enrico Barbin.

 

DSC00320-2

Barbin’in bir diğer fotoğrafı. Kendisi hem Elmalı etabında 10. oldu, hem de TUR genel klasmanını 10. sırada tamamlayamayı başardı.

Bu arada yerdeki Hotel okuna dikkat. Organizasyonun belki bazılarınca çok dikkati çekmemiş bir detayı da buydu. Finişten sonra kalınacak otellere giden yollar da bu şekilde işaretlenmişti. Böylece yollarda kaybolarak geçilecek zamanın önüne geçiliyordu. Yalnız yanılmıyorsam bu işaretleme sadece bisikletçilerin kaldığı oteller için geçerli. :) Basının kaldığı oteller genelde farklıydı, bu nedenle bize çok yardımcı olmadı. Ama öncelik bisikletçilerde, itiraz yok. :)

 

DSC00324-2

Yanılmıyorsam bu da Kudus’un rublesi. Kendisi bizzat gördüğüm en hafif bisikletçi sanırım. Tahminim 54 kg. civarı olduğu. Bacakları bile incecik. O da rublenin en üstüne çıkmış.

 

DSC00330-2

Etap sonraları yazdığı bloguyla kendisine ayrı bir saygı duyduğumuz Cameron Wurf. Etap sonrası “bitik” bir haldeydi.

 

DSC00332-2

Yalnız en küçük vitese kadar düşmemiş. :) Tabii finişi geçtikten sonra da yükseltmiş olabilir ama olsun.

 

DSC00339-2

Forma kırmızı renk olunca tuzlar daha bir görünür oluyor.

 

DSC00342-2

İki yağız delikanlı ile “selfie”.

 

DSC00352-2

Finiş sonrası ilk curcuna atlatılmış gibi görünüyor. Grupetto gelene kadar bisikletçiler tek tük geldiği için, ortada şu an büyük bir kalabalık yok.

 

DSC00356 rotated-2

Etabı gerilerde tamamlayan Damien Howson, podyumu izliyor. Yarışta takım radyoları yok. Kimin kazandığını ve podyuma kimlerin çıktığını ancak finişe gelince öğreniyor muhtemelen.

 

DSC00370-2

Bazı isimler içinse bugün o kadar da “önemli” bir gün değildi belli ki. Katushalı bu isim kim emin değilim maalesef ama finişi geçerken esnemesini yakayalabilmişim :)

 

DSC00380-2

Tırmanış rublesi mi dediniz?

 

DSC00387-2

Mitch Docker ve Paolini baba.

 

DSC00388-2

Ahmet Örken ve Alessandro Petacchi. Bu da demek oluyor ki grupetto geldi.

 

DSC00391 rotated-2

Ahmet Akdilek. Grupettonun gelişiyle finiş sonrası alan kalabalıklaştı. Böyle olunca o da kalabalığın arasından yolunu (takım soigneur’ünü veya takım arabasını) bulmaya çalışıyor.

 

DSC00396-2

Sprinterler neredeyse yarım saat geriden geldi diye etrafı izleyerek geldi diye düşünmeyin. Elbet öyle yapan da vardır ama işte görüntüde Napolitano. Bisikletin üzerinde nefeslenmeye çalışıyor.

 

DSC00400-2

Yellow Fluo ya da Neri Sottoli, finiş sonrası toplanmış :)

 

DSC00413-2

Etabın birincisinden belki de yarım saat sonra VIP/basın çadırının durumu. Hemen sökülme/toplama işlemleri başlıyor.

 

DSC00415-2

Bariyerler de paketlenmiş ve tırdaki yerini almış bile.

 

DSC00429-2

Bu da günün son fotoğrafı. Akşam otel odasındaki manzara. Bu açıdan şanslıydım. Sanırım istisnasız her kaldığım odanın manzarası aşağı yukarı bu şekildeydi. :)

 

Sayfanın oluşturulma tarihi: 29 Mayıs 2014
Sayfanın son güncellenme tarihi: 29 Mayıs 2014

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir