Omloop Het Nieuwsblad 2015 – Yarış Öncesi Analizi

İşte bahar klasikleri başlıyor! Evet, Omloop Het Nieuwsblad ile Belçika’daki klasik sezonunu ve parke taşlı yarışlar dönemini başlatıyoruz. Kalbi klasikler için atan bisikletçilerin form düzeyi ilk kez izleyici karşısına çıkacak bu yarış ile. Gerçi bu isimlerin bazılarını Tour of Qatar, Tour of Oman, Tour of Dubai, hatta Tour de San Luis ve Tour Down Under’da da görmedik değil.

Ama unutmayalım bütün bu yarışlar hep sıcak iklimde koşulan yarışlardı. Hatta Tour of Oman’da bir etabın önce kum fırtınası nedeniyle kısaltılmasının, sonra da aşırı sıcaklık nedeniyle nötralize edilmek zorunda kalınmasının üzerinden daha 1 hafta bile geçmedi. Yarışların Avrupa kıtasına taşınmasıyla neredeyse tam tersi bir durum söz konusu şu anda. Son birkaç senede koşulan ve ya kısaltılan ya da komple iptal edilen klasikleri bir gözünüzün önüne getirmeye çalışın (Milan – San Remo, Kuurne-Brussels-Kuurne). Bu sene de çok farklı bir tablo olmayabilir. Ama temennimiz bütün yarışların koşulabilmesi yönünde tabii ki.

Yarışla ilgili tüm detaylara aşağıda bulabilirsiniz, yalnız şu eklemeyi de bu bölümde yapmak istiyorum. Omloop Het Nieuwsblad’i izlenesi yarış yapan birkaç faktör var. Bunlardan ilki yukarıda da belirttiğim gibi Belçika klasik sezonunun açılışı olması. Ertesi gün düzenlenen Kuurne-Brussels-Kuurne gibi sprinterlere daha uygun bir parkur da değil Omloop Het Nieuwsblad, daha çok Tour of Flanders tarzında bir yarış ve hatta kendisini mini Tour of Flanders olarak adlandıranlar da mevcut.

Bunun en önemli sebebi Tour of Flanders’ın kullandığı “berg”lerin bir bölününü bu yarışta da yer alması. Sadece “berg”ler değil hatta, aynı zamanda yine önemli ölçüde parke taşlı sektörlerin de geçilecek olması.

Yarışı izlenesi kılan bir diğer faktör ise, Şubat ayında koşulmasından ötürü, hava koşullarının 5 hafta sonra koşulacak Tour of Flanders ve 6 hafta sonra koşulacak Paris-Roubaix’den gözle görülür ölçüde daha yıpratıcı olması.

Son olarak da mesafenin kısa olması. 200 km.’ye kısa demek birçok açıdan belki çok doğru değil ama tek günlük parke taşlı klasikleri düşününce, özellikle anıtsal klasiklerin 250+ km. uzunluğunda olduğu göz önünde bulundurulunca, aradaki 50 km. farkın yarışın seyrine ve sonucuna büyük etkisi olduğunu söylemek zor değil.

Künye

Takvim: Avrupa Turu
Kategori: 1.HC
Tarih: 28 Şubat 2015
Yarış Uzunluğu: 200,2 km.
Yarışan Takımlar: 10 WorldTour, 13 Profesyonel Kıta

Parkur

 omloop het nieuwsblad 2015 profile

Yarışta ciddi bir tırmanış yok, hatta yarış boyunca çıkılan en yüksek rakım 150m.’nin altında. Ama bu yarışı zor yapan uzun tırmanışlardan ziyade Belçika’ya özgü, kısa ve dik tırmanışlar “berg” ve tabii ki parke taşlı sektörler. Zaten yarışın neredeyse ilk yarısı oldukça düzken, ikinci yarısında “berg”lerin ve parke taşlı sektörlerin üst üste geldiğini yarış profilinden de rahatlıkla görebilirsiniz.

Yarış Bradley Wiggins’in doğum yeri olan Ghent’te başlayıp bitiyor, zaten aşağıdaki haritada yeşil ve damalı bayraklar aynı yere dikilmiş.

Harita

omloop het nieuwsblad 2015 map

Favoriler

Bu bölümde yarışan her takımdan 2-3 bisikletçiyi işlesek, sanırım çok da abartmış olmayız. Nedeni ise, giriş bölümünde bahsettiğim nedenlerden dolayı Omloop Het Nieuwsblad’ın oldukça açık bir yarış olması ve bu nedenle yarış başlamadan kimin kazanabileceğini kestirmek çok güç.

Evet, yarışın anıtsal klasiklere göre kısa olması, hava koşullarının da daha çetin olması sürpriz faktörünü attıran etmenler. Ama yarışın oldukça taktiksel olduğu gerçeğini yadsımamak gerekiyor. En güçlü bisikletçinin veya en güçlü takımın kazanmaması çok da şaşırtıcı değil gerçekten.

Hafta içinde şöyle bir tweet atmıştım, “1998’den beri yarışı kazanan grup sadece 2 kez 3 kişiden daha kalabalıktı, sonuncusu 2009”. Bu cümleden bile yola çıkarak yarışın karakteri konusunda fikir edinmek mümkün. Yarışın son çeyreğinde oluşan birkaç kişilik bir kaçış grubunun finişe kadar yakalanmadan gelmesi oldukça muhtemel.

Genel kanı, kazananı belirleyen seleksiyonların hep “berg”lerde veya parke taşlı sektörlerde gerçekleştiği yönünde. Ama bu bölümler arasında kalan düzlüklerde yapılan atakların bu yarışta zaferi getirdiğine daha önceden şahit olduk. Bu nedenle hangi atağın ne kadar ciddi şansı olduğu kestirmek oldukça güç.

Biraz da isim telaffuz edelim. Geçen senenin kazanını Stannard ile başlayalım. SKY’ın büyük turlardaki başarısı ortada ama klasiklerde de tam tersi, elle tutulur zaferleri yok neredeyse. Bu zaferlerden bir tanesi geçen sene bu yarışta geldi ve Stannard biraz da sürpriz bir şekilde Van Avermaet’i sprintiyle geride bırakıp Omloop Het Nieuwsblad’i kazanan ilk Britanyalı oldu. Klasik sezonunun geri kalan bölümü için de herkes umutluyken yarışta kazaya karışıp sakatlandı ve birkaç ay yollardan uzak kaldı.

Ama 2015’e iyi başladı Stannard, oldukça çekişmeli geçen Tour of Qatar’da podyumu 3″ ile Kristoff’a kaptırdı. Bu yarışta da SKY muhtemelen kendisini lider olarak yarıştıracak. Kendisine destek olacak önemli isimler de var kadrolarında, Eisel, Fenn, Rowe ve Wiggins. Tabii belli olmaz Wiggins kendini iyi hissederse ve katılacağı kaçış grubunun kazanma şansı doğarsa kendi için de yarışabilir ama muhtemelen bu yarışta Stannard’ı destekleyip, Paris-Roubaix’de de onun kendisini desteklemesini tercih edecek.

Yarışın en büyük favorisi şu anda Kristoff. 2014’te çok büyük bir çıkış yapmıştı, zaferlerinin arasında Milan-San Remo ve Tour de France etapları olunca, sezonun gerisine bile bakmaya gerek yok hatta. 2015’e de çok iyi başladı, Tour of Qatar’da 3, Tour of Oman’da 1 etap kazandı. Erken sezon için formu hayli yerinde görünüyor. Takımının çok güçlü olduğunu söylemek zor. Ayrıca bu kadar ağır favori olunca diğer bisikletçiler sizle çalışmak istemiyorlar, bu nedenle işi kolay olmayacak.

Cycling : Het Nieuwsblad training
Benim gözümde en önemli favorilerin başında gelen Vanmarcke‘den bahsedelim biraz da. Sezona sessizce Volta ao Algarve ile başladı. Bunun dışında başka yarış koşmadı. Asıl hedefleri tabii ki Tour of Flanders ve Paris-Roubaix. Bu nedenle Şubat’ta formu çok üst seviyede olmayabilir. Ama geçen sene bu yarışta “berg”lerde oldukça iyiydi ve bu sene de bunu devam ettirebilirse, 2012’de kazandığı yarışı tekrar kazanabilir.

Belçikalı takımlara gelelim, ilk önce Etixx – Quick-Step. Yine bir yıldızlar kadrosuyla yarışacaklar: Boonen, Keisse, Stybar, Terpstra, Trentinvan Keirsbulck ve Vandenbergh. Bana sorarsanız Keisse dışında bu takımdaki kim kazansa şaşırmam, o seviyede bir kadroları var. Genel olarak bu sene Stybar’ın performansını bir üst seviyeye taşımasını bekliyorum.

Diğer Belçikalı takım, Lotto Soudal’da ise talihsiz bir durum yaşanıyor. Roelandts hastalığı nedeniyle yarıştan çekilmek durumunda kaldı. Kendisinin yerine Debusschere ve sezonun formda isimlerinden Ligthart‘ın öne çıkması olası.

Peki ya BMC? Hushovd’un emekli olması, Phinney’nin sakatlıktan dönememesi, Gilbert’in Ardenne klasiklerine odaklanacağını açıklamasıyla Van Avermaet yıllardır beklediğini 2015’te elde edecek gibi görünüyor, parke taşlı klasiklerde liderlik. Bununla birlikte zaferler gelecek mi, onu bekleyip göreceğiz.

Başka hangi isimlere dikkat etmek lazım: Gaudin, Turgot (AG2R), Burghardt, Schär (BMC), Demare, Offredo, Le Bon, Ladagnous (FDJ), Chavanel, Devenyns, Elmiger, Haussler (IAM Cycling), Arndt, De Backer (Giant Shimano), Gatto (Androni Giocattoli), Petit, Senechal (Cofidis), Boasson Hagen, Farrar (MTN Qhubeka), Theuns ( Topsport Vlaanderen – Baloise), Leukemans (Wanty – Groupe Gobert)

TV Yayını

Maalesef TV’de canlı yayın yok. Ama bu keyifli yarışı kaçırmak istemeyenlerin, şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media TurkeyCyclingFansSteepHillCyclingHub. Yarışın özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.

Anekdotlar

  • Joseph Bruyere, Ernest Sterckx ve Peter Van Petegem yarışı 3 kere kazanma başarısını gösterdi. Yarışı 4 kez veya daha fazla sayıda kazanan bulunmuyor.
  • Şu ana kadar 69 yarış koşuldu, bunların 54’ünde finişi ilk sırada bir Belçikalı geçti.
  • 1945 yılında düzenlenmeye başlanan yarışın ilk Belçikalı olmayan kazananı İrlandalı Seamus Elliott’tu, yıllar 1959’u gösterirken.
  • Omloop Het Nieuwsblad’i kazanan sadece tek bir Tour de France şampiyonu var, kim olduğunu biliyorsunuz, Eddy Merckx, 1971 ve 1973.
  • Yarış, Tom Boonen’ın hiç kazanamadığı tek kalburüstü parke taşlı klasik olma özelliğini koruyor.
  • Roger De Vlaeminck en genç kazanan (21), Johan Museeuw (37) ise en yaşlı.
  • 2015’te daha önce yarışı kazanmış sadece 3 bisikletçi start alacak Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke ve Ian Stannard.

Son Kazananlar

omloop het nieuwsblad 2015 final years

2014’te ilk 10

Start Listesi

omloop het nieuwsblad 2015 start list

Sonuçlar

Yarış tamamlandığında buraya eklenecek.

Kaynaklar

  • http://www.omloophetnieuwsblad.be/
  • http://www.procyclingstats.com/race/Omloop_Het_nieuwsblad_Elite_2015
  • http://caferoubaix.com/2015/02/27/2015-omloop-het-nieuwsblad-preview/
  • http://cyclingquotes.com/news/omloop_het_nieuwsblad_preview_1/
  • http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/team-sky-out-on-the-cobbles-ahead-of-omloop-het-nieuwsblad-159930
  • http://www.steephill.tv/2014/omloop-het-nieuwsblad/

Sayfanın oluşturulma tarihi: 26 Şubat 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 26 Şubat 2015

This article has 4 comments

  1. Pingback: Ön inceleme: Omloop Het Nieuwsblad 2015 / one day classic | aynakol

  2. Mahsus Mahal Reply

    güzel bir inceleme olmuş, kardeş kardeş incelemişiz. Türkçe kaynakların sayısının artması ve sporu çevreleyen kültür çemberini daha da genişletmek dileğiyle…

    • buyruk Reply

      Çok teşekkürler, kesinlikle. İzleyen, binen, okuyan, yazanlarda artış olması ortak temennimiz.

  3. Pingback: Paris – Roubaix 2015 | Yarış Öncesi Analizi | Bisiklet Sporu

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir