Volta a Catalunya 2015 | Yarış Öncesi Analizi

WorldTour takvimine ara vermeden devam ediyoruz. Daha Milano-Sanremo heyecanını üstümüzden atamamışken bu sefer haftalık bir turla yarış heyecanı yaşamaya devam ediyoruz. Adresimiz ise İspanya. Gerçi yarışın yapıldığı bölge olan Katalunya buna itiraz edebilir ama en azından burada resmi kayıtlara sadık kalalım.

Volta a Catalunya ilginç bir yarış aslında. Tek bir zamana karşı etabı yok, ayrıca tek bir dümdüz etap da yok. Bu nedenle genel klasman heyacanı genelde yarış boyunca devam ediyor ve etapların sürprizlere açık olduğuna ve bol bol ataklara şahit oluyoruz.

Oldukça iyi bir kadro var, bazı takımlar büyük tur kadrolarıyla gelmişler hatta. Keyifli bir yarış olacak gibi.

Künye

Takvim: WorldTour
Kategori: 2.UWT
Tarih: 23 – 29 Mart 2015
Yarış Uzunluğu: 1238,1 km.
Yarışan Takımlar: 17 WorldTour, 7 Profesyonel Kıta

Parkur

1. Etap – 23 Mart | Calella › Calella (185,2k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 01
Daha ilk etaptan kategorize tırmanışlar başlıyor, hem de hem 1., hem de 2. kategori tırmanış var. Bunun yanında finişe yaklaşık 16 km. kala zirve noktası geçilecek olan 3. kategorize Collsacreu tırmanışı etabın gidişatını belirleyecek muhtemelen.

2. Etap – 24 Mart | Mataró › Olot (191,8k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 02
Çok uzun ve dik tırmanışlar yok ama kategorize bile edilmeyen tırmanışlar olduğu dikkatlerden kaçmasın. Finişe oldukça yakın 2 tırmanış var. Buralarda ataklar görmemiz çok olası. Genel klasmanı şekillendirecek ataklar da görebiliriz. Çünkü bu yarışta her saniyenin önemi var. Özellikle finişteki bonifikasyonlara gözünü dikecek olan favoriler çıkacaktır.

3. Etap – 25 Mart | Girona › Girona (156,6k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 03
Kısa sayılacak bir etap ama kendini kategorize tırmanışların çokluğuyla öne çıkarıyor. Yine de rakımın etap boyunca 480m.’yi geçmediğini görüyoruz. Angels tırmanışı 6km. uzunluğunda, ortalama %5, maksimum %8 eğime sahip. Tırmanıştan sonra finişe yaklaşık 10 km.’lik bir mesafe var. Tırmanışların uzun olmaması düşünülünce çok ciddi ataklar olmadığı takdirde küçük bir grup arasında sprint bekleyebiliriz.

4. Etap – 26 Mart | Tona › La Molina (188,4k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 04
Kraliçe etap. Hem etap daha uzun, hem de bol bol tırmanış var. Rakım olarak da yükseklere çıkıyor peloton. La Molina tırmanışı 6 km. uzunluğunda, ortalama %5,8, maksimum %9 eğime sahip. Geçen sene bu etabın genel klasmanın şekillenmesinde önemli bir faktör olduğunu görmüştük. Bu sene de favorilerin merakla beklediği etaplardan en önemlisi.

5. Etap – 27 Mart | Alp › Valls (195,4k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 05
Tam neredeyse tırmanış yok diyecekken peloton önce kategorize edilmemiş Belltall tırmanışını geride bırakıyor sonrasındaki inişten sonra Lilla’ya tırmanıyor. Lilla tırmanışının zirvesinden finişe olan mesafe sadece 5,4km. ve neredeyse hepsi iniş. Son tırmanış ataklara çok uygun ama zirveden önce yeterince zaman farkı yakalamak kolay değil. Geçtiğimiz sene Mezgec’in kazandığı bu etapta, bir önceki sene kazanan isim Gerrans olmuştu.

6. Etap – 28 Mart | Cervera › Port Aventura (194,1k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 06
Muhtemelen toplu sprint finişi ihtimalinin en yüksek olduğu etap bu etap diyebiliriz. Yanlış anlaşılmasın etap öyle dümdüz bir etap değil. Hem kategorize, hem de kategori dışı tırmanışlar mevcut ama içlerinde sprinterlerin tamamından kurtulmaya yetecek kadar dik ve finişe yakın bir tırmanış yok. Sprinter liderle gelen takımların bu etapta kaçış grubuna göz açtırmak istemeyeceğini söyleyebiliriz.

7. Etap – 29 Mart | Barcelona › Barcelona (126,6k)
Volta Ciclista a Catalunya 2015 - stage 07
En kısa etap, belki de aynı zamanda en keyifli etap olacak. Peloton nispeten düz profilde bir 70 km. tamamladıktan sonra defa Montjuic tırmanışı üst üste 8 kere tırmanılacak. Tırmanış sadece 2 km. uzunluğunda, ortalama %5,7, maksimum %8 eğime sahip. Oldukça kısa bir tırmanış ama ataklar için yeterli diklikte. Özellikle etap öncesinde favoriler arasındaki farklar çok büyük değilse, bol ataklı bir gün bizleri bekliyor olabilir.

Geçtiğimiz senelerde kaçış grubunun da burada zaferler elde ettiğini hatırlatayım. Favoriler bazen birbirlerini kovalama derdine düşünce, kaçış grubunu tamamen bırakabiliyorlar.

Harita

Volta Ciclista a Catalunya 2015 - harita

Favoriler

Chris Froome. SKY buraya yıldız karması bir takımla geliyor. Tirreno’yu kaçırdıktan sonra Froome’la bu yarışı kazanmak istiyorlar belli ki. Giro hazırlıkları için Porte, König gibi isimler yakında Froome’a destek olmayı bırakıp kendi hazırlıklarını devam ettirecekler. İşte bu noktadan önce Froome’a destek olabilecekleri yarış bu yarış. SKY için her şey yolunda giderse Porte’un da genel klasman ilk 5’inde yer alması ihtimal dahilinde olabilir. Ama yarışın gidişatı da çok önemli bunun için.

Alberto Contador. Ruta del Sol’e çok iyi başlayıp önemli bir etap zaferi elde etmişti. Yalnız sonraki etapta Froome’a geçilip GK’yi 2. tamamlamıştı. Sonra Tirreno-Adriatico’da podyum dışında kaldı. Kimilerine göre ilk ana hedefi Giro öncesinde formu olması gereken yerde. Ben bir yandan hafiften endişenlemeye başlıyor gibiyim. Catalunya’daki performansını merak ediyorum. Yarış tamamlandığında Giro startına yaklaşık 5 hafta kalmış olacak. Tabii ki önemli olan son 1,5 hafta ama yine de geçen seneler bize gösterdi ki o senenin taban formu üst seviyede değilse, sadece 1 yarış için en tepeye çıkmak çok mümkün olmayabiliyor.

Alejandro Valverde. Kendisine çok uyan bir parkur. TT yok, çok uzun tırmanışlar da yok, finişte bonifikasyonlar var. Bu yarışın favorileri arasında yer alıyor kesinlikle. Yalnız unutmayalım Pazar günü 300 km.’lik Milano-Sanremo’yu tamamladıktan sonra hemen İspanya’ya gelip ertesi gün bu yarışa başlıyor, bundan biraz olumsuz etkilenebilir.

Tejay Van Garderen. Ümidi kesmeye başladığım büyük tur genel klasman adaylarından. Tour de France’ı 5. sırada tamamlayıp beyaz mayoyu kazandıktan sonra üzerine hiç koyamadı gibi görünüyor. Hatta sezon içinde birçok iniş çıkış yaşaması en büyük dezavantajı. Örneğin bu sezonu Tour of Oman’da açıp 2. oldu ama sonra Paris-Nice’i 16. bitirdi. İyi performans göstermesini beklediğimiz Col d’Eze etabında Porte’un 1:18 gerisinde kaldı, bu da ortalama olarak km.’de 8 saniyenin biraz üzerinde daha yavaş demek, ciddi bir fark. Ama unutmayalım haftalık turlarda iyi yarışlar çıkardığı da oluyor. Ama burada podyum için daha kuvvetli adaylar var.

Daniel Martin. Sağı solu belli olmayan diğer bir isim de Dan Martin. Yalnız genelde kendisi Mart sonu ve Nisan ayında iyi form yakalıyor. Catalunya’da da dikkat etmek lazım. Yarışı 2 sene önce kazandığını hatırlatayım.

Rigoberto Uran. Sezonun ilk hedefi onun da Giro. Artık yavaş yavaş formunu yılın geneline yaymayı başarmaya başladı. Tirreno-Adriatico’da 3. oldu. Finişte bonifikasyon kazanabilecek isimlerden ayrıca.

Fabio Aru. Geçen senenin arkasından performansı şu anki formu çok düşük. Gerçi sadece Paris-Nice’te yarıştı ama GK’yi 39. sırada tamamladı. Giro’yu hedefleyen birisinin sezonu PN’de açması biraz ilginç aslında. Arada yarış temposuna tekrar adapte olacak kadar süre yok gibi görünüyor. Catalunya’da kendisinden çok beklenti yok.

Romain Bardet. Domenico Pozzovivo. AG2R takımının iki lideri var. Bardet, Paris-Nice’te ilk 10 dışında kalmış, Pozzovivo ise Tirreno’da yarışı 8. olmuştu. Burada ikisini birden ilk 10’da görebiliriz. TT etabının olmaması onların da avantajına olacak.

Rafael Valls. Sezonun sürpriz isimlerinden. Tour of Oman’ı kazandıktan sonra, Paris-Nice’i ilk 10’da tamamladı. Takım da kendisini hemen burada lider yaparak ödüllendiriyor. Oman’daki formunu koruyor gibi, bu nedenle ilk 10’un diğer bir adayı, sırasını tahmin etmek güç.

Warren Barguil. Gelişimini devam ettiriyor, son iki senede bunu özellikle gördük. Bu sene henüz bir başarı elde edemedi yalnız. PN’i tamamlayamadı, Tour of Oman’da 25. oldu. Burada takım daha çok Mezgec’in sprintlerine odaklanabilir. Barguil muhtemelen 4. etapta kendini göstermek isteyecektir.

Wilco Kelderman. Yine büyük turlarda başarı elde etmesi beklenen diğer bir isim Kelderman. Bu sene 2 yarışta yarıştı. Ruta del Sol’de bir etapta kazaya karışıp zaman kaybedince, GK şansı kalmamıştı. Ama PN’te formunu bulamadı ve ilk 10’un dışında kaldı. Bu sene sanırım Giro yerine Tour’a gidecek, bu nedenle hazırlık süreci geçen seneye göre farklı olabilir. Ama bu yarışta kendini gösterip liderlik şansını pekiştirmek isteyecektir.

TV Yayını

Canlı yayın. Eurosport. Saatler TSİ.

  • 1. Etap – 23 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 2. Etap – 24 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 3. Etap – 25 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 4. Etap – 26 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 5. Etap – 27 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 6. Etap – 28 Mart @16:30 – Eurosport 1
  • 7. Etap – 29 Mart @13:45 – Eurosport 1

Link isteyenlerin şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media TurkeyCyclingFans, SteepHill, CyclingHubProcyclingLive. Etapların özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.

Anekdotlar

  • İlk defa 1911 yılında düzenlendi ve kazanan Sebastia Masdeu oldu.
  • Mariano Cañardo en fazla GK zaferine ulaşan isim, 1928 – 1939 arasında toplam 7 kere bu yarışı kazandı.
  • En fazla etap kazanma rekoru ise Miguel Poblet’e ait, tam 33 etap.
  • Tahmin edilebileceği üzere en fazla kazanan çıkaran ülke İspanya, 58 kere, sonrasında Fransa (11) ve İtalya (10) ile takipte.
  • Avrupa dışındaki ülkeler sadece 2 kazanan çıkarabildi, Alvaro Mejia ve Hernan Buenahora (Kolombiya).
  • Gökkuşağı mayoyla bu yarışı kazanan son isim Francesco Moser (1978).
  • 1. ve 2. arasındaki en büyük zaman farkı 1912 yılında oluştu, Jose Magdalena, Jose Marti’nin 44:16 önünde yarışı kazandı.
  • Sadece 1 kere, iki bisikletçi aynı zamanda tamamladı yarışı, Pedro Muñoz 2. olurken, Sean Kelly 1.’liği elde etmeyi başardı (1987).
  • Jose Serra Gil, yarışı hiç kazanmadan en fazla podyumda bitiren isim, 3 kere.
  • Tek yarışta 5 etap kazanan 5 bisikletçi var, Jean Aerts, Vicente Carretero, Walter Godefroot, Freddy Maertens ve Delio Rodriguez.
  • Aynı sene içerisinde hem bir anıtsal klasik hem de Volta a Catalunya’yı kazanan son bisikletçi Dan Martin (2013).
  • En fazla etap startına ev sahipliği yapmış şehir Barcelona (55), aynı zamanda 74 kere de etap finişi var.
  • Start çizgisinde geçmişte bu yarışı kazanan 2 bisikletçi olacak, Alejandro Valverde, Dan Martin.
  • Bu senenin pelotonunda en genç isim Daniel Martinez, 18 yıl 338 gün, en yaşlı isim ise Pablo Lastras, 39 yıl 68 gün.
  • Peloton yine çok uluslu, 30 ülkenin en az 1 tane bisikletçisi var. İlginç bir şekilde en fazla bisikletçi Fransa’dan (39). İspanya 24 ile takipte.

Son Kazananlar

Volta Ciclista a Catalunya 2015 - palmares

2014’te ilk 15

Volta Ciclista a Catalunya 2015 - last year

2014 Yarış Videosu


2014 yarışında, 7. etabın son kilometreleri.

Start Listesi

Volta Ciclista a Catalunya 2015 - startlist

Kaynaklar

  • http://www.voltacatalunya.cat/ca/hemeroteca/2014/
  • http://www.procyclingstats.com/race/Volta_Ciclista_a_Catalunya_2015

Sayfanın oluşturulma tarihi: 24 Mart 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 24 Mart 2015

This article has 1 comments

  1. Pingback: Vuelta al Pais Vasco 2015 | Yarış Öncesi Analizi | Bisiklet Sporu

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir