Amstel Gold Race 2015 | Yarış Öncesi Analizi

Parke taşları artık raflara kaldırıldı ve şimdi sahne Ardenne klasiklerinin, yani tırmanışçıların ve puncheur’lerin. Bu dönemde 3 yarış özellikle öne çıkıyor Amstel Gold Race, Fleche Wallonne ve Liege-Bastogne-Liege. LBL bu üçlü içinde kapanışı yapan yarış ve kendisi bisikletin anıtsal klasiklerinden birisi, o nedenle onun yeri tamamen ayrı.

Bu şimdiki yarışımız Amstel Gold Race’i bir kenara koymamızı gerektirmiyor. Nispeten genç bir klasik Amstel Gold Race, ilk defa 1966 yılında düzenlendi. Ama özellikle son yıllarda WorldTour takvimindeki yerini sağlamlaştırmasıyla, bisikletçilerin hedeflediği yarışlardan birisi haline geldi.

Hollanda genellikle düzlük bir ülke olarak binilir. Hatta ülkemizde sık sık duyduğunuz bir söylem vardır “Ya Hollandalılar çok fazla bisiklete biniyorlar evet, ama orası da dümdüz ülke.” Aşağıdaki etap profiline bakanlar belki bu konudaki fikirlerini değiştirebilirler. Amstel Gold Race’in özelliği kısa ve büyük çoğunluğu fazla dik olmayan onlarca tepecikten oluşuyor olması.

Künye

Takvim: WorldTour
Kategori: 1.UWT
Tarih: 19 Nisan 2015
Yarış Uzunluğu: 258 km.
Yarışan Takımlar: 17 WorldTour, 8 Profesyonel Kıta

Parkur

amstel gold race 2015 - profile

Girişte de bahsettiğim gibi neredeyse hepsi 2 km.’nin altında, hatta sadece 2 tanesi 3 km.’nin üstünde 34 tepecik var Amstel Gold Race parkurunda. Bu tepeciklerin bazıları bir kereden fazla geçilecek, dikkatli incelerseniz isimlerini profilde görebilirsiniz. Çoğunlukla bu tepeciklerin ortalama eğimleri %5 civarında, maksimum eğimleri de çift basamakları görmüyor ama görenleri de var.

Özellikle finişe 30 km. kala geçilecek Keutenberg, ülkenin en yüksek maksimum eğimine sahip olan tepeciği, %22. Burada atakların gelmesini bekleyebiliriz. İçerisinde önemli isimler bulunduran bir kaçış grubu oluşursa tehlike yaratabilirler.

Cauberg bu yarışın en önemli tırmanışı. 2012 senesi de dahil olmak üzere finiş çizgisi bu tırmanışın zirvesinde bulunuyordu. Bundan sonra aşağıda da gördüğünüz gibi tırmanışın zirve noktasından 1,8 km. ileriye alındı. Bu son 1,8 km. oldukça düz profile sahip.

Eskiden direk olarak puncheur’ler için özel olarak tasarlanmış bir finiş vardı, şimdi biraz daha sürprizlere açık bir profilde bir parkur var. 2014’te Gilbert çok güçlü bir atak yapıp Cauberg’in zirvesine tek başına ulaşmış ve elde ettiği 5 saniyelik farkı finişe kadar korumayı başarmıştı. Zaten yarışın en kilit noktası bu nedenle Cauberg’in zirvesi. Bu noktaya tek başına gelmeyi başarmış bir bisikletçi olursa ve bu esnada arkadaki takipçilere 5-10 saniye bir fark atmayı başarmışsa, finişe kadar yakalanmama ihtimali hiç de az değil.

Ama eğer Cauberg zirvesinde bisikletçiler birbirlerinden kopamamışsa ve birkaç kişilik bir grup veya gruplar oluşmuşsa, o zaman iş biraz daha karmaşıklaşacak. Son 1,8 km.’de profil düz olsa da kaçış yapmak isteyenler olabilir ama düzlükte kaçmak o kadar da kolay değil. Bu nedenle yarışın kazananı bir sprint sonucunda da belli olabilir.

Önemli bir detay da yarış içinde bitmek bilmeyecek peloton içindeki pozisyon kaygısı olacak. Birçok yarış için bu söylenir ama buradaki önemi gerçekten büyük. Bütün yarışta iniş/çıkışlar var ve yollar genellikle dar, birçok ada, kavşak da cabası. Bu nedenle favorilerin yarış boyunca önlerde yer alması gerekecek. Arkalarda kalınca özellikle inişlerde uzayan peloton sonucunda, çıkışlara gelindiğinde gereksiz zaman ve efor kaybı yaşamak olası. Tabii ki bir de pelotonun arkasındaysanız yoldaki engelleri fark etmeniz zorlaşabilir.

amstelcaubergprofile

Harita

amstel gold race 2015 - map

Favoriler

***** Philippe Gilbert

**** Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski

*** Michael Matthews, Dan Martin, Joaquim Rodriguez, Sergio Henao, Bauke Mollema, Fabio Felline

** Tony Gallopin, Jelle Vanendert, Rui Costa, Enrico Gasparotto, Greg Van Avermaet, Daniel Moreno, Michael Valgren, Giampaolo Caruso, Tom Dumoulin, Nathan Haas

* Ben Hermans, Alexis Vuillermoz, Davide Rebellin, Anthony Roux, Kevin Reza, Rafael Valls, Tim Wellens, J.J. Rojas, Tom-Jelte Slagter, Ramunas Navardauskas, Wilco Kelderman, Samuel Sanchez, Jan Bakelants, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Julian Alaphilippe, Martin Elmiger, Wout Poels, Roman Kreuziger, Grega Bole, Maciej Paterski, Bjorn Leukemans, Marco Marcato

TV Yayını

Canlı yayın. Eurosport 1. TSİ 15:00.

Link isteyenlerin şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media TurkeyCyclingFans, SteepHill, CyclingHubProcyclingLive. Etapların özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.

Anekdotlar

  1. Nispeten genç klasiklerden Amstel Gold Race, ilk defa 1966’da düzenlendi ve kazanan isim Jean Stablinski oldu.
  2. En fazla zafer elde eden bisikletçi Jan Raas, 1977-1982 arasına 5 zafer sığdırmayı başardı.
  3. En fazla sayıda podyumda yer alan bisikletçiler Michael Boogerd ve Jan Raas, 7’şer kere.
  4. Hollandalı bisikletçiler bugüne kadar 17 zafer elde ettiler. Onları 12 ile Belçikalılar takip ediyor.
  5. Gökkuşağı mayo ile zafere ulaşan son isim Bernard Hinault, 1981.
  6. Bjarne Riis’in 1997’deki zaferinden beri hiçbir Tour de France şampiyonu bu yarışı kazanamadı.
  7. Avrupa dışındaki ülkeler sadece iki kazanan çıkarabildi, Phil Anderson (Avustralya) ve Alexander Vinokourov (Kazakistan).
  8. 1. ve 2. arasındaki en büyük fark 1976 yılında oluştu, Freddy Maertens, Jan Raas’ın 4:29 önünde yarışı kazandı.
  9. 1966’daki yarış 302 km.’di, bundan sonra hiçbir zaman bu kadar uzun koşulmadı.
  10. 1976, 1977 ve 1978 yıllarda ise 230 km. olarak koşuldu ve bu yarışlar da en kısa parkurlar olarak tarihe geçti.
  11. Davide Rebellin, en fazla start alan isim, tam 17 kere (2015 dahil).
  12. Gerrie Knetemann en genç şampiyon (23 yaş 44 gün), Joop Zoetemelk ise en yaşlı şampiyon (40 yaş 153 gün).
  13. Bu yarıştaki ilk ve son zaferi arasında en uzun süre bulunan isim Gerrie Knetemann (1974-1985).
  14. Meşhur Cauberg, sadece 800m. uzunluğunda, ortalama %7,3 eğime sahip.
  15. 2012 Dünya Şampiyonası da dahil olmak üzere ondan sonraki Amstel Gold Race yarışlarında finiş çizgisi Cauberg’in zirvesinden 1,8km. sonra geliyor.
  16. 2015 Yarışı:
    1. Pelotonda 34 İtalyan, 30 Belçikalı ve 28 Hollandalı bulunuyor.
    2. Eski kazananlardan 7 tanesi Pazar günü yarışıyor olacak, Damiano Cunego, Enrico Gasparotto, Philippe Gilbert, Roman Kreuziger, Davide Rebellin, Frank Schleck ve Stefan Schumacher.
    3. En genç bisikletçi Niccolo Bonifazio (21 yaş) en yaşlısı ise Davide Rebellin (43 yaş). Rebellin’den sonraki en yaşlı isim 38 yaş ile Xabier Zandio.

Son Kazananlar

amstel gold race 2015 - palmares

2014’te ilk 15

amstel gold race 2015 - last year

2014 Yarış Videosu

Start Listesi

amstel gold race 2015 - startlist 01
amstel gold race 2015 - startlist 02

Kaynaklar

  • http://www.amstel.nl/evenementen/amstelgoldrace
  • http://www.procyclingstats.com/race/Amstel_Gold_Race_2015
  • http://inrng.com/2015/04/amstel-gold-race-preview-2015/
  • http://caferoubaix.com/2015/04/17/amstel-gold-race-stats/
  • http://rouleur.cc/

Sayfanın oluşturulma tarihi: 18 Nisan 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 18 Nisan 2015

This article has 2 comments

  1. Pingback: Amstel Gold Race 2015 | aynakol

  2. Pingback: Amstel Gold Race 2016 – aynakol

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir