İnceleme: Cycle Sport – Nisan 2015: 2015 Sezonu Ön Değerlendirmesi
Not: Bu yazıyı Şubat ayında yazmıştım, ama nedense yayınlamadan bırakmışım. Üzerinden aylar geçse de yazı dergi incelemesi olduğu için içerik geçerliliğini koruyor. Bu nedenle geç de olsa yayınlamak istedim.
Sitenin inceleme kısmı şahsen en sevdiğim bölümlerden. Yalnız elimden geldiğinde dergi/kitap okumaya, film/belgesel izlemeye çalışsam da, hepsi için inceleme yazısı yazacak kadar vakti yaratamadım şu ana kadar. Ama sessizliği bu yazıyla bozuyorum, hem de bir dergi incelemesiyle.
Uzun süredir birkaç bisiklet dergisine abone olmak istiyordum ama çeşitli nedenlerden ötürü aboneliklerimi başlatamamıştım. Geçtiğimiz Kasım ayında iki dergiye abone oldum: Procycling ve Cycle Sport. İkisi de profesyonel bisiklet dünyasını konu alan dergiler, tahmin edeceğiniz gibi çok büyük oranda yol bisikleti odaklılar.
Bu yazıda Cycle Sport’un Nisan 2015 sayısını inceleyeceğim. Öncelikle aklınıza ilk gelen sorudan başlayayım. “Daha aylardan Şubat’ta olmamıza rağmen, Nisan sayısını nasıl inceleyebiliyorsun?” şeklinde bir soru olsa gerek bu. Aslında cevabı karmaşık biraz. Dergilerin çok fazla sayısını henüz göremediğim için kesin bir hüküm vermem çok mümkün değil ama görebildiğim kadarıyla dergilerin üzerine yazılan ve onların sayısını belirtmesini beklediğimiz “Nisan 2015” gibi ifadeler burada her zaman derginin satışa çıktığı ayı göstermiyor.
İşte incelediğim bu sayıda Nisan 2015 yazmasına rağmen, kendini elime Şubat’ın ilk yarısında elime geçti.
Gelin artık derginin içeriğine bakalım biraz da. Bu sayıda 3 ana başlık işlenmiş 2015 Yarış Rehberi, 2015 Pro Takımlar Rehberi ve Kaybolan Klasikler. Bunun yanında birkaç sayfalık yazılar, röportajlar da mevcut tabii ki. Aşağıda bu ana başlıkları detaylandırmaya çalışacağım, her birinden de fotoğraflar bulabilirsiniz ayrıca.
Kısaca işlenen konular ise:
- Alman Rönesansı: Sporda Almanya’nın yükselişi, hem öne çıkan bisikletçiler, hem de Tour de France’ın Almanya TV’lerine geri dönüşü
- Ayın Takımı: Bu sayıda Ocak ayı baz alınmış ve Ocak’ta tamamlanan yarışlardaki bisikletçilerin performansları göz önünde bulundurularak bir takım seçilmiş
- Bu Ayın Yarışları: Kısa kısa bilgiler ve istatistikler
- Heinrich Haussler: Avustralyalı bisikletçinin son birkaç yılki performansı ve 2015’e pozitif bir şekilde başlaması
- Beğendiklerimiz: Sezonun açılış yarışlarından beğenilen detaylar
- Soru Var mı? Fran Ventoso ile röportaj
- Cofidis Geri Döndü: Bir zamanlar Tour de France’ta kendini çok daha fazla gösteren ama son yıllarda bunun çok uzağında kalan Cofidis’in Bouhanni ile eski günlerine dönebilme ihtimali
- Graham Watson: En meşhur bisiklet sporu fotoğrafçılarından Graham Watson, Tour Down Under’da yaşadıklarını anlatıyor
- Geçtiğimiz Ay: Sporda son bir ayda yaşanan önemli olaylardan kısaca bahsediliyor
- Mektuplar: Okurlardan gelen ve editörlerin süzgecinden geçen birkaç mektup yayınlanıyor
Ana başlıklarımıza gelirsek:
2015 Yarış Rehberi
İsminden de anlaşılacağı gibi, bu rehberde 2015 yılının önemli yarışlarından tek tek bahsedilmiş. Sadece WorldTour yarışları da yok ayrıca. Genel olarak WorldTour takımlarının katılım göstereceği yarışlar olarak düşünebilirsiniz. Yani Giro d’Italia’dan Dubai Tour’a kadar birçok yarış var.
Takvimdeki sıralarına göre incelemişler bu yarışları. Tabii bazı yarışlar diğerlerinden fazla sayfa kapmayı başarmış. Bazıları çeyrek sayfa yer anca bulurken, bazıları 4, bazıları 6 sayfa boyunca işlenmiş. Genelde yarış hakkında genel bilgiler verilmiş, geçen sene yarışın nasıl koşulduğu ve kazanıldığı anlatılmış, yarışı son birkaç senede kazananların listesi verilmiş. Tabii yarışın prestijine göre etap profilleri, yarışın tarihinden anekdotlar da eklenmiş bazı yarışlara.
Tabii ki koyu bir bisiklet tutkunuysanız buradaki detaylar size yetmeyecektir. Ama 2015 yılı boyunca yarışlar koşulmadan hafızanızı bir tazelemek isterseniz, güzel bir kaynak olabilir.
Yukarıda Tour of Flanders ve Tour de France incelemelerinden birkaç sayfayı görebilir, hatta belki de okuyabilirsiniz. :) Mesela Tour of Flanders 4 sayfa işlenmiş, Tour de France ise 6. Ama mesela Vuelta biraz üvey evlat muamelesi görmüş gibi. Kendisine 2 sayfayı uygun görmüşler.
Tabii buraya kadar bahsettiklerim hep erkekler yarışları üzerine. Bütün bu yarışlar tamamlandıktan sonra birkaç sayfada kadınlar takvimini özetleyip yine aynı şekilde bir sayfada 2015’te yarışacak kadınlar takımlarını da değerlendirmişler.
2015 Pro Takımlar Rehberi
Bu sayının 2. rehberi de profesyonel takımlar üzerine. 17 WorldTour takımı ve de birkaç tane profesyonel kıta takımı kendilerine yer bulmuş. Fena da bir rehber olmamış bana sorarsanız. Takımdaki bisikletçilerin bir listesi verilmiş, burada bisikletçilerin isimleri, yaşları ve kaç yıldır takımda oldukları bilgisi yer alıyor. Tabii buradan yeni transfer olup olmadıklarını da çıkarabiliyorsunuz.
Bunun dışında takımın geçen seneki performansının değerlendirmesiyle, 2015’te neler yapabileceklerinden, hedeflerinin neler olduklarından bahsedilmiş.
“Yıldız Bisikletçiler” köşesinde takımın liderleri sıralanmış ve kendilerinin 2015 hedefleri ve yarış takvimleriyle bu bölüm tamamlanmış.
Takımın yol yarışlarında kullanacağı bisiklet marka, model bilgisi ve fotoğrafıyla tanıtılmış. Tabii takımlar genelde 3 farklı kadro kullanıyorlar yıl içinde, hatta bazıları 4’ü bile bulabiliyor. Burada en yaygın olarak kullanılan model sunulmuş.
Son olarak da takımların son 3 yıldaki zafer sayıları verilmiş. Burada 17, 25, 50 gibi sayılar görüyorsunuz sadece. Kazanılan zaferlerin ne kadar prestijli olduğu gibi bir bilgi yer almıyor. Ama en azından 3 senenin de verilerini değerlendirerek takımların inişte mi yoksa çıkışta mı olduğu konusunda fikir edinme şansınız var.
İlk rehberde olduğu gibi bu rehberde de bazı takımlar 1 sayfayla yetinirken Etixx – Quick-Step gibi takımlar 2 sayfaya anca sığmış.
Kaybolan Klasikler
Bu sayının en çok beğendiğim bölümü. Sitedeki yazılarımı yakından takip edenler zaten sporun tarihine oldukça meraklı olduğumu biliyorlar. Burada da konu kaybolan klasikler konu alınmış, yani tarihte belli dönemlerde koşulmuş ama sonradan yarış takvimlerindeki yerini kaybedip tarihin sayfalarındaki yerini alan yarışlar.
Merak edenler için bu bölümde bahsedilen kaybolan klasikleri aşağıda listeleyeyim:
- La Course de Cote de Mont Faron
- Cyclo-cross de Montmartre
- Derny Yarışları
- Bordeaux-Paris
- Gran Premio Cicolmotoristico delle Nazioni
- Roma-Napoli-Roma
- Criterium des As
- Sassari-Cagliari
- Zamana Karşı Klasikleri
- GP des Nations
- GP de Lugano
- The Leeds Classic
- The Peace Race
- Classique des Alpes
- Grand Prix de Monaco
- A Travers Lausanne
Yarışlardan bahsederken, nerede koşulduklarından, nasıl türde bir yarış olduğundan (etaplı, tek günlük, dağlık, tepelik, düzlük, kaç km.), hangi yıllar arasında ve kaç kere düzenlendiğinden, kazanan ünlü bisikletçilerden bahsediliyor. Gerçekten de bu bilgileri okuyup yarışın geçmişi hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Bununla beraber yarışın neden takvimlerden kaybolduğu konusuna gerek zamanında açıklanan gerekçelerle, gerekse tahmin yaparak açıklık kazandırmışlar.
Son olarak da bu yarışlar günümüzde düzenlense hangi ufak değişikliklerle başarılı olma şansları olur, bunu değerlendirmişler.
İki kişilik zamana karşı yarışı ve tek günlük bir dağ TT klasiğini izlemek isterdim doğrusu.
Sayfanın oluşturulma tarihi: 16 Ağustos 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 16 Ağustos 2015