Tirreno – Adriatico 2015 | Yarış Öncesi Analizi
Aylarca ölü sezonun geçmesini bekledikten sonra bu sefer de birbiriyle çakışan iki tane WorldTour yarışıyla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi Paris-Nice Pazar gününden beri devam ediyor ve yarış öncesi analizini de yine Pazar günü yayınlamıştık. Şimdi ise İtalya topraklarındaki bir haftalık tura start veriyoruz: Tirreno – Adriatico. İsminden de anlaşılabileceği gibi Tiren denizinden start alıp Adriyatik denizinde finiş bulan bir yarış bu. Zaten “İki Deniz Yarışı” şeklinde de anılıyor.
Yarışa iki gün kala Froome üst solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle yarıştan çekildiğini açıkladı. Bu nedenle sene başından beri beklediğimiz dört büyük favoriyi birlikte izlemekten mahrum kalacağız (Froome, Contador, Quintana, Nibali). Keza benzer şekilde Kittel de yarıştan çekildi, Cavendish ise midesinden problem yaşadığını ama yine de yarışacağını açıkladı.
Bana sorarsanız yine çok güzel bir kadro var. Froome olmasa da Contador-Quintana-Nibali üçlüsünün beraber görmek güzel olacak. Hatta daha başka favoriler de var ama onlara favoriler kısmında değinelim.
Künye
Takvim: WorldTour
Kategori: 2.UWT
Tarih: 11 – 17 Mart 2015
Yarış Uzunluğu: 1 prolog, 6 etap, toplam 1004,4 km
Yarışan Takımlar: 17 WorldTour, 4 Profesyonel Kıta
Parkur
Yukarıdaki özet profilde bir değişiklik oldu. İlk etap bir TTT olarak koşulacaktı ama parkurdaki yaşanan sıkıntılardan dolayı (aşırı rüzgardan devrilen ağaçlar ve yol güvenliğinin tam olarak sağlanamaması), etap kısaltıldı. Mesafe 5,7 km.’ye kadar inince de TTT için çok fazla kısa olacağından organizatörler ITT olarak koşulmasını uygun buldular.
Bunun dışında parkurda yapılan bir son dakika değişikliği yok. Gelin etapları aşağıda detaylı değerlendirelim.
Prologue, 11 Mart, Lido di Camaiore › Lido di Camaiore 5,7 km.
Tamamen dümdüz bir prolog. 5 tane keskin dönüş var, özellikle son yaklaşık 2,5 km.’si dümdüz. Böyle bir profil sadece zamana karşı uzmanlarına değil, aynı zamanda sprinterlere de uyabilir gibi görünüyor.
1. Etap, 12 Mart, Camaiore › Cascina 153 km.
İlk yol etabı da oldukça düz, etabın başında iki tane kategorize edilmiş tırmanış var ama bunlar muhtemelen ancak kaçış grubunun oluşmasına ve ilk günün sonunda tırmanış mayosunu kimin giyeceğinin belirlenmesine yardımcı olacak. Bunun dışında etap hem kısa, hem de son 100 km.’si neredeyse dümdüz. Takımlar da diriyken, toplu sprint finişi dışında bir sonuç sürpriz olur.
2. Etap, 13 Mart, Cascina › Arezzo 203 km.
1. etaba çok benzer bir profil, sadece kategorize tırmanışlar yarışın biraz daha ortasına doğru geçiliyor ve yarışın son bölümlerinde tekrar tekrar geçilen kısa bir tırmanış var. Ama bu tırmanışın yarışın sonucuna etki etmeyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira etap bu kısa tırmanışın sonunda finiş görüyor. Yukarıda son 10 km’nin detaylı profilini de bulabilirsiniz. Son 1 km.’nin eğimi ortalama %5. Bu da muhtemelen saf sprinterleri elemeye yetecektir. Bunun dışında son birkaç km.’de fazla sayıdaki dönüş de göze çarpıyor. Bu da sprint trenlerini bir arada tutmayı zorlaştıracak, solo atakların lehine olacaktır. Etabın kimin kazanabileceğini tahmin etmek hayli güç. Sagan tarzında bisikletçilere uygun bir etap.
3. Etap, 14 Mart, Indicatore › Castelraimondo 218 km.
Bu etabın da profili değişti. RCS’in bu değişikliklerde çok başarılı olduğunu söylemek zor. Hadi haklı nedenlerle yaptılar diyelim değişiklikleri ama kendi sitelerinde bile bu değişikliklerin bazıları yer almıyor. İşler iyice karman çorman oluyor sonrasında. Ama sanıyorum yukarıda eklediklerim bu etabın son halinin profil bilgileri.
Etabın kendisine gelecek olursak, bir haftalık tur için hayli uzun sayılabilecek 226 km.’lik bir etap var karşımızda. Sadece uzunluk da değil bisikletçileri zorlayacak olan, hatrı sayılır tırmanışlar da bekliyor kendilerini. Önce Poggio San Romualdo çıkılacak, sonra da Crispiero tırmanışı üst üste iki kere çıkıldıktan sonra inişinde etap finiş görecek.
Kestirmesi şu aşamada güç ama formunda bir Sagan’ın burada finişe kadar ön grupla gelmesi muhtemel, böyle olursa da etabı kazanma olasılığı çok yüksek haliyle. Yalnız unutmayalım takımda Contador da var. Eğer takım Contador için bir plan yaparsa, Sagan’ın planları askıya alınabilir.
4. Etap, 15 Mart, Esanatoglia › Terminillo 194 km.
Gelelim kraliçe etaba. Bana sorarsanız, bir kraliçe etap için biraz sönük bir profil var. Evet günün ilk yarısında iki tane önemli kategorize tırmanış var ama sonra oldukça uzun bir düzlük eklenmiş, sonra da finiş tırmanışına kadar ciddi bir başka tırmanış olmadığı için son tırmanış öncesinde favorilerin atak yapma ihtimali çok yüksek görünmüyor.
Ama son tırmanışın hakkını verelim, büyük tur kalibresinde bir son tırmanış kesinlikle. 16,1 km. uzunluğunda ve ortalama %7,3 eğimi var. Yukarıda bu tırmanışın profilini de görebilirsiniz. Oldukça homojen bir eğime sahip, arada sadece eğimin hafiflediği birkaç bölüm var. Genel klasmanı şekillendirecek en önemli etap bu olarak görünüyor. Merakla bekliyoruz.
5. Etap, 16 Mart, Rieti › Porto Sant’Elpidio 210 km.
Tam bir geçiş etabı. Mesafe yine uzun aslında ama sadece 1 kategorize tırmanış var, onun da etabın sonucunu şekillendirmesi pek mümkün gözükmüyor. Yarış tamamlanmadan sprinterlere bir son şans verilmek için konulmuş gibi. Aynı zamanda da genel klasmana oynayan bisikletçiler için son etap öncesi biraz soluklanma şansı. Toplu sprint finişi kuvvetle muhtemel.
6. Etap (ITT), 17 Mart, San Benedetto del Tronto › San Benedetto del Tronto 10 km.
Dümdüz bir zamana karşıyla daha karşı karşıyayız, bu sefer mesefe biraz daha uzun 10,050 km. kadar, ama bir zamana karşı etabı için hala kısa sayılır. Bu nedenle genel klasmanı büyük ölçüde etkilemesi çok mümkün görünmüyor. Ama bu etap öncesinde birbirlerine çok yakın olan bisikletçiler varsa, onların sıralarını birkaç basamak oynatmaya yarayabilir.
Bunun dışında parkur neredeyse hiç teknik değil. Bundan kastım, dönüş, viraj sayısı minimum seviyede. Bu nedenle tamamen bacaklarında güç olanların öne çıkacağı bir etap. 2011’den beri hemen hemen aynı etapla son buluyor Tirreno-Adriatico, gerçi bu sene start rampasının yeri biraz değiştirilip mesafe azıcık uzatılmış, ama kazanan bisikletçi profili yine aynı olacak.
2014’te bu etabı Malori kazanmıştı, sırasıyla Cancellara, Wiggins, Martin, Dumoulin, Dowsett ve Kwiatkowski’yi geride bırakmıştı. Gördüğünüz gibi bütün isimler TT uzmanı.
Harita
Yukarıda da kısaca belirttiğim gibi Tiren denizi kıyısındaki Lide di Camaiore’den start alıp Adriyatik denizi kıyısındaki San Benedetto del Tronto’da finiş görüyoruz, böylece peloton ülkeyi batıdan doğuya doğru geçmiş oluyor.
Favoriler
Gelelim favorilere. Ana favorilerden biraz bahsedip sonra diğer favorilere ve genel klasmana oynamayan ama burada yine başarılı olmayı hedefleyen isimlere göz atalım.
Alberto Contador. Froome’un çekilmesiyle en büyük favori şu anda Contador. Ruta del Sol’de Froome’un 2 saniye arkasından 2. oldu ama pelotonun geri kalanından fersah fersah öndeydi. Evet çok büyük genel klasman favorileri yoktu orada ama yine de kendisinin formu hakkında bilgi sahibi olmamıza yetiyor bu. Bununla birlikte bu sene Giro’da da yarışacağını biliyoruz, bu da geçen sezonlara göre daha erken form tutması gerektiği anlamına da geliyor. 2014’te de bu yarışı domine ederek kazanmıştı, bu nedenle en büyük favori şu anda Contador.
Nairo Quintana. Evet Quintana da burada ama kendisi 1 aydan uzun süre önce geçirdiği kaza nedeniyle, o zamandan beri yarışmıyor. Formu hakkında çok bilgimiz yok. Sonuçta geçen sene Giro’yu hedeflemişti, bu sene onu pas geçip Tour’da yarışacak. Geçen seneki Tirreno-Adriatico’dan daha az formda olması beklendik bir durum. Ama şunu da unutmayalım şu ana kadar her sene üzerine koyarak kendini geliştirmeye devam etti Quintana, bu sene de bu gelişimini sürdürdüğünü düşünürsek, burada bile önemli bir GK adayı olabilir.
Vincenzo Nibali. Nibali’nin yarışı podyumda bitirmesi sürpriz olur, hatta ilk 5 dışında kalırsa da çok şaşırmam. Nedeni çok basit, bu yarışı 2012 ve 2013’te kazandıktan sonra geçen sene Tour de France’a kadar neredeyse hiç ortalarda yoktu. Bu sene de benzer bir yaklaşım izliyor gibi. 2015’teki en iyi derecesi Tour of Oman’daki 20.’lik, bunun dışında, herhangi bir etapta ya da yarışta ilk 20’nin içinde yer alamadı İtalyan bisikletçi.
Bauke Mollema. Ruta del Sol’de kaza geçirip yarışı tamamlayamamıştı. Bu sene herhangi bir turu tamamlamış değil henüz. Ama yarıştığı yarışlarda form durumu fena görünmedi, bu yarışa da büyük motivasyonla geldiği biliniyor. Bu nedenle podyum için önemli adaylardan olarak görüyorum kendisini.
Rigoberto Uran. Uran bu sene sadece 5 gün yarıştı, hepsi de tek günlük yarışlardı. Bu nedenle kendisinin formu hakkında da çok fazla bilgimiz yok. Yine de Giro’da yarışacağından yola çıkarsak, yavaştan forma girmek istediğini tahmin etmek zor olmaz. Sevdiğim bisikletçilerdendir Uran, burada da podyumun diğer önemli bir adayı bence.
Joaquim Rodríguez. Nibali’den çok farklı bir sezon geçirmiyor. Hatta Tour of Oman’daki derecesi 66.’lık. Tamamen antrenman amaçlı yaklaştı şu ana kadarki yarışlara. Form durumunu bilmediğimiz bir başka yıldız. Ama Rodriguez ismini bahsetmeden favoriler kısmına değinmek olmazdı.
Domenico Pozzovivo. Sadece Tour Down Under’da yarıştı bu sene, yani 1,5 aydır formasının üzerinde bir numara iğnelemedi. Ama bu yarışta geçmişte iyi sonuçlar elde eden bir isim. Burada da en kötü ilk 10 içinde göreceğiz muhtemelen.
Julián Arredondo. Yine çok yarışmayan isimlerden şu ana kadar, 2015’te sadece 9 yarış günü var. Form seviyesi fena gözükmedi. Geçen sene de bu yarışta oldukça iyiydi. Önemli bir GK adayı. Tabii Mollema ile aynı takımda olmaları biraz işleri karıştırıyor.
Leopold König. Froome’un çekilmesinden sonra takım liderinin kim olacağı çok net değil, ama sanırım König olacak. SKY harika bir kadroyla burada, König de bu şansı iyi değerlendirebilirse, yarışı podyumda bitirmesi içten bile değil.
Diğer önemli GK adayları: Jurgen van den Broeck, Louis Meintjes, Adam Yates, Pierre Rolland, Daniel Martin, Davide Formolo, Carlos Betancur, Thibaut Pinot, Laurens ten Dam, Damiano Caruso.
Diğer olağan şüpheliler: Fabian Cancellara, Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Niki Terpstra, Mark Cavendish, Sep Vanmarcke, Zdeněk Štybar, Fabio Duarte, Matteo Pelucchi, Filippo Pozzato, Sacha Modolo, Pim Ligthart, Edvald Boasson Hagen, Luka Mezgec, Ramunas Navardauskas, Wout Poels, Elia Viviani, Daniel Moreno, Roman Kreuziger, Sam Bennett.
TV Yayını
Canlı yayın. Eurosport. Eurosport. Günden güne değişebilir ama genelde 15:45 civarı TSİ.
Link isteyenlerin şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media Turkey, CyclingFans, SteepHill, CyclingHub, ProcyclingLive. Etapların özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.
Anekdotlar
- İlk yarışı Dino Zandegu kazandı. Yarış o zaman Güney’de 3 Gün olarak da anılıyordu.
- En fazla zafere ulaşan isim Roger de Vlaeminck, 1972 ve 1977 arasında toplam 6 zaferi var.
- De Vlaeminck aynı zamanda en fazla etap kazanan isim, toplam 15 etap zaferi ile.
- Tabii ki en fazla genel klasman şampiyonu çıkaran ülke İtalya, toplam 24 kere, en sonuncusu 2013’te Nibali ile.
- Aynı sene içinde hem bu yarışı hem de Giro’yu kazanan tek isim var, Vincenzo Nibali: 2013.
- 1997’de yarış en uzun parkur koşuldu, 1437 km., 1973’te ise en kısası, 582 km.
- Sadece 1966 haricinde yarış her sene aynı şehirde tamamlandı, San Benedetto del Tronto.
- Filippo Pozzato, 2003 yılında yarışı kazanan en genç bisikletçi oldu (21 yaş), Stefano Garzelli ise bu yarışın tarihteki en yaşlı kazananı (36 yaş), 2010.
- Yarışın kazananları arasında gökkuşağı mayo sahibi tek isim var, Oscar Freire, 2005.
- 1. ve 2. bisikletçinin yarışı aynı sürede tamamladığı 2 yıl oldu (1966: Dino Zandegu – Vito Taccone; 2010: Stefano Garzelli-Michele Scarponi)
- 1. ile 2. bisikletçi arasındaki farkın en büyük olduğu yıl 1990, Tony Rominger ve Zenon Jaskula farkı 2’31″di.
- Bu sene start listesinde 3 eski kazanan olacak, Fabian Cancellara, Alberto Contador ve Vincenzo Nibali.
Son Kazananlar
Yarışın sitesinde bile 2014 yılı kazananı yer almıyor, onu da biz ekleyelim, Alberto Contador.
2014’te ilk 10
2014 Yarış Videosu
Geçen senenin kraliçe etap özeti. Contador’un bile zig-zag yaparak çıkmak zorunda kaldığı bir tırmanış izlemiştik.
Start Listesi
Sonuçlar
Yarış tamamlandıktan sonra sonuçlar buraya eklenecek.
Kaynaklar
- http://www.gazzetta.it/Speciali/TirrenoAdriatico/en/
- http://www.procyclingstats.com/race/Tirreno_Adriatico_2015
- http://caferoubaix.com/2015/03/10/2015-tirreno-adriatico-preview/
Sayfanın oluşturulma tarihi: 11 Mart 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 11 Mart 2015
Pingback: Tirreno – Adriatico 2015 | Yarış Öncesi Analizi | mossoteamkayseri 38