Türkiye Turu 2014 – Parkur Analizi

Bildiğiniz gibi bu sene Türkiye Turu’nun 50. yarışını kutluyoruz. Bu sene de 8 etap üzerinden koşulacak TUR ve toplam kat edilen mesafe 1254 km.’yi bulacak. Geçen sene bu toplam yaklaşık 1204 km. civarındaydı, yani bu sene toplamda 50 km. daha fazla pedal çevrilecek. Bu artış da etaplara dağıldığı için bunun yarışın gidişatını etkileyecek bir artış olmadığını söyleyebiliriz.

Şimdi gelin bu etapları inceleyelim.

stages

race course

1. Etap | Alanya – Alanya | 141,6 km.

stage-1

stage-1-finish

Klasikleşen açılış etabı. Etap boyunca ulaşılan en yüksek rakım 280 m. civarında bu da yarışın ilk ücte birlik bölümünde geçilecek. Sonrasında ise 80 m. rakımın üzerine çıkmıyoruz. Bu da toplu sprint finişi olasılığını oldukça yükseltiyor. Geçtiğimiz senelerde de böyle oldu. Etap yarışın ilk etabı olunca da kazanan hem liderlik mayosunu hem de puan mayosunu sırtına geçirmeye hak kazandı. Bu sene de benzer bir senaryo bekleyebiliriz. Bakalım turkuaz mayoyu giyen ilk bisikletçi kim olacak? Cavendish mi Greipel mi, Modolo mu, Vivani mi, Bos mu, Chicchi mi, Guardini mi, Howard mı?

Diğer klasmanları da atlamayalım. Yukarıda belirttiğim etaptaki tek tırmanış sonucunda (Kat. 3) yarışın ilk tırmanış primleri verilecek. Etap boyunca başka tırmanış olmadığı için, hatta 2. etapta da hiç tırmanış kapısı olmadığından ötürü, bu kapıdan ilk sırada geçen bisikletçi tırmanış mayosunu 2 etapta taşımayı garantileyecek. O nedenle kaçış grubu için istekli bisikletçi sayısı çok olacaktır.

Tırmanış kapısı geçilip tekrar deniz seviyesine inilince de bir ara sprint kapısı var. Ara sprint kapılarında sadece 3 bisikletçi puan alabilecek ki bu etapta bütün puanları kaçış grubunun alması hayli yüksek. Ama bu ara kapıyı 1. sırada geçen bisikletçi 5 puan alacakken, etap sonunda dağıtılan puanlar daha fazla olduğundan (15-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) bu kapı için çok büyük mücadele beklemiyorum.

Son olarak Türkiye Güzellikleri klasmanımız için de bir kapı var. Bu kapıdan ilk sırada geçen bisikletçi de etap sonunda bu mayoyu giymeye hak kazanacak. Bu da tabii kaçış grubu için fazladan bir motivasyon kaynağı daha demek. Kapı finişe yaklaşık 25 km. kala geçilecek. Tahmin ettiğim gibi büyük ve/veya güçlü bisikletçilerden oluşan bir kaçış grubu oluşmuş olursa bu noktaya kadar yakalanmaları düşük ihtimal olur.

2. Etap | Alanya – Kemer | 174,6 km.

stage-2

stage 2 finish

2. etapta geçen seneye göre değişiklik var. Finiş Antalya’da değil Kemer’de. Aslında aynı yerden başlıyoruz fakat Antalya merkezde finiş görmek yerine sahilden devam edip Kemer’de finiş göreceğiz. Böyle olunca etap da yaklaşık 25 km. kadar daha uzun. Bu bisikletçiler için önemli bir değişiklik değil haliyle.

Geçen sene finişe yaklaşık 500 m. kala büyük bir kaza yaşanmıştı. Hatta bizim basının büyük bölümü ancak bu kaza ile TUR’un koşulduğunu fark etmişti. Bu sene ileriye alınan finiş ile son birkaç km.’nin daha az riskli olması da hedeflenmiş gibi görünüyor. Finişe 2 km. kala bir dönüş var, onun haricinde finişe kadar dümdüz bir yol olacak bisikletçilerin önünde.

Bu etapta gördüğünüz gibi hiç tırmanış puanı yok, o nedenle ilk etapta mayoyu kapan bisikletçi/takım bu ikinci etapta dinlenip bir sonraki gün koşulacak olan kraliçe etaba kendini saklayabilir. Diğer bir yandan 3 tane ara sprint kapısı olduğunu görüyoruz. Yukarıda bahsettiğim gibi bu kapılarda zaman bonusu yok ama tabii ki puan klasmanı için puanlar verilecek. İlk 2 kapıyı muhtemelen kaçış grubu önde geçer diye tahmin ediyorum, ama 3. biraz daha ortada. Finişe sadece 11 km. kala geçilecek. Yine de bu etapta galibiyet hedefleyen bisikletçilerin bu son ara kapıyı da çok ciddiye almamaları yüksek ihtimal.

 

3. Etap | Finike – Elmalı | 184,7 km.

stage-3

stage 3 finish

İşte kraliçe etap. Bu etap son iki sene de olduğu gibi genel klasmanı büyük ölçüde şekillendirecek olan etap. Bu etaptan sonra 6. etaptaki Meryem Ana tırmanışı ile de genel klasman çok büyük ölçüde son halini almış olacak. Geçen senenin aksine Elmalı’ya Antalya merkez üzerinden değil de Finike’den çıkıp sahile yakın seyredip Kaş’ın oralardan yukarı çıkacağız. Böyle olunca etap bir 30 km. kadar uzamış oluyor, ayrıca finişten önce de çok sağlam iki tırmanış daha çıkılıyor. Hatta bu tırmanışların ikincisi son 20 km.’si daha dik olan ama toplam uzunluğu 30 km.’ye varan önemli bir tırmanış, Kuruovabeli.

Zaman limitinin bütün etaplarda %15 olduğunu hatırlatmak gerekirse, bu etabın sprinterler için ciddi sıkıntı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü özellikle büyük turlarda bu seviyede tırmanışın olduğu etaplarda zaman limiti daha geniş tutuluyor, o nedenle sprinterler etabı 1.’nin yarım saat sonrasında bitirse bile limit dışında kalmıyorlar. Ama bu etapta %15 olacak, o nedenle dikkatli olmaları lazım. Öyle etabı rölantide tamamlama lüksü olmayacak.

Gelelim artık meşhur olan Elmalı finişine. Kendi yaptığım hesaplamalara göre bu tırmanışın uzunluğu 10,8 km., maksimum eğim %14,8, ortalama eğim ise %7,1. Bir tekrar daha olacak, ama etap finişinde bonifikasyon olmayacağını düşünürsek, genel klasman iddialıları birbirinden kopmamaya özellikle dikkat edeceklerdir, tabii mümkün olduğunca. Favorilere ayrı bir yazıda değineceğim için burada detayına girmiyorum ama özetle tam bir kraliçe etap olacak.

 

4. Etap | Fethiye – Marmaris | 131,0 km.

stage-4

stage 4 finish

Son etap olan İstanbul etabını bir kenara bırakacak olursak, yarışın en kısa etabı bu. Sadece bir tane kategorize edilmiş tırmanış var, o da Kat 3. Onun dışında yine birkaç tane tepe çıkılmayacak değil ama bunların sıkıntı yaratması düşük ihtimal. Yalnız son tırmanışa dikkat etmek lazım. Google Earth’de yaptığım hesaplamaya göre burada 6 km. uzunluğunda ortalama %6 eğim olan bir tırmanış var aslında ve tırmanış finişe sadece 6 km. kala son buluyor. Bu normalde sprinterlerin finişe önde ulaşamaması anlamına gelir, ama geçen sene böyle bir sıkıntı yaşanmadı ve Greipel etabı kazanmıştı.

Hatta bu tırmanışta kaçıp genel klasman derecesini iyileştirmeyi planlayan bisikletçiler bile olabilir diye düşünmüştüm ama sanki tırmanış benim hesapladığım kadar kırıcı değildi. Yine de bu şekilde bir hatırlatma yapmadan geçmeyeyim. Her halukarda yarışta kaçış grubunun zafere ulaşma ihtimalinin en yüksek olduğu etap bu etap gibi görünüyor.

Sadece bir tane tırmanış kapısı var ve o da Kat 3 olduğu için çok fazla puan vermeyecek. Muhtemelen dünkü kraliçe etapta iyi puan toplayanlar Selçuk etabına kadar rahat edebilecekler.

5. Etap | Marmaris – Turgutreis | 177,3 km.

stage-5

stage 5 finish

Profilde 183 km. gibi görünüyor ama çizelgeyi incelediğimde 177 km. gibi olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle etap başlığına çizelgedeki gibi yazdım. Etabın ilk 40 km.’sinde bir Kat2, bir de Kat3 tırmanış geçilecek. Bu tırmanışlar bir kaçış grubunun, hatta gruplarının oluşmasına ön ayak olacaktır. Ama iki tırmanıştan sonra bisikletçileri zorlayacak tırmanış yok. Muhtemel bir toplu sprint finişi daha göreceğiz burada da. Geçen sene bu etabı da Greipel kazanmıştı.

Son 3 km.’nin profiline baktığımızda 2-1 km. geçişinde rakımın yükseldiği görülüyor ama küçük bir değişiklik bu. Bu nedenle pelotonun parçalanmasını beklemiyorum. Muhtemelen sprintine güvenmeyen bazı isimler burada atak yapmak isteyebilir gerçi. Ama birçok takımın sprint odaklı olduğunu düşünürsek, yakalanmamak çok güç, yine de bir umut. :)

6. Etap | Bodrum – Selçuk | 183,1 km.

stage-6

stage 6 finish

Etabın son 25 km.’de sırasıyla önce Kat3, sonrasında Kat2 tırmanış var ve zaten 2. tırmanışın zirvesinde (Meryem Ana) finiş göreceğiz. Geçen sene bu ilk tırmanışta kaçıp finişe kadar ciddi tehlike yaratabilen olmamıştı. Ama bu sene yine de bunu denemek isteyenler olabilir. Takımlar as kozlarından ziyade, diğer önemli tırmanışçılarını burada atağa gönderebilirler.

Finişteki tırmanış hesaplarıma göre 5.14 km. uzunluğunda, maksimum eğim %13,8, ortalama eğim ise %7,9; özetle kısa ama hayli dik bir tırmanış. Kalan 2 etapta kayda değer bir tırmanış veya zaman bonusu olmadığı için genel klasman sıralamasını değiştirmek pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle bisikletçiler burada son kozlarını oynamak için hayli istekli olacaklardır. Tırmanışçılar ve genel klasman iddialıları için hem etap kazanma, hem de genel klasmanda iyi bir derece elde etme şansı sonuçta.

Türkiye Güzellikleri mayosuna da kısaca değinelim, bildiğiniz gibi bu mayoya puan veren kapı her etapta sadece 1 tane var. Ciddi tırmanışların sonrasına pek koyulmamış, bu nedenle daha çok fırsatçı, sprint özelliği olan bisikletçilerin avantajlı olacağını söyleyebiliriz. Tabii şöyle bir durum da var, bu mayoyu kazanmak isteyen muhtemelen birden fazla etapta kaçış grubunda yer alması gerekecek. Bu da aynı zamanda önemli bir rouleur olmasını gerektiriyor.

7. Etap | Kuşadası – İzmir | 136,3 km.

stage-7

stage 7 finish

İzmir etabı finişinde de bir değişiklik var geçen seneye göre. Hatırlayacaksınız 2012’de Keisse son km.’lerde kaçış grubuna atak yaparak solo kaçmış ancak son km.’deki oldukça keskin bir virajda kayıp düşmüş, sonra kalkıp zincirini takmış ve finişe kadar pedallayıp etabı kazanmayı başarmıştı. Carlton Kirby’nin anlatışıyla da birleşince efsaneleşen bir etap olmuştu. Hatırlamak izleyenler için video. Bu sene finiş daha da ileriye, Karşıyaka’ya alınmış durumda. Bisikletçiler deniz kenarından pedallamaya devam edecekler ve Girne Bulvarı’nın girişinde finiş görülecek.

Yalnız son birkaç km.’ye baktığımda yine ufak tefek dönüşlerin olduğunu gördüm. Geçen seneki gibi keskin görünmüyor ama yine de dikkatli olunması lazım.

8. Etap | İstanbul – İstanbul | 121,0 km.

stage-8

stage 8 finish

TUR’u İstanbul’da noktalıyoruz. Son 2 yılda olduğu gibi Sultanahmet’te start alıp Caddebostan’da finiş göreceğiz. İmkanı olanları yarışı izlemek için Bağdat Caddesi civarına davet etmek istiyorum. Bisikletçiler burada 8 tur atacağı için oldukça fazla sayıda pelotonu görme şansına sahip olabilirsiniz. Hatta tur tur kaçış grubuyla, pelotonun arasındaki farkın nasıl eridiğine şahit olup üzerinizden uçmakta olan helikopterin sesiyle siz de heyecanlanabilirsiniz.

Gelelim etaba, tırmanış kapısı hiç yok. Bu klasman büyük ölçüde 6. etapta karara bağlanacak. Eğer puanlar çok yakın olursa 7. etaptaki tek kapıda son kozlar oynanacak. Bunun dışında Türkiye Güzellikleri mayosu için de eğer rekabet devam ediyorsa, muhtemelen bu isimler bu etapta da kaçış grubunda yer alacaklar. Bunun da ayrı bir mücadelesi olabilir.

Son olarak puan mayosuna değinelim. Benzer senaryo burada da geçerli. Finişte dağıtılacak puanlar klasmanın son şeklini almasını sağlayacak. Burada etabı kazanan, belki de aynı zamanda puan mayosunu da kazanıp podyuma iki kere çıkacak.

stage summary

Sayfanın oluşturulma tarihi: 25 Nisan 2014
Sayfanın son güncellenme tarihi: 25 Nisan 2014

This article has 1 comments

  1. kfz versicherung renault kangoo lkw-zulassung Reply

    Tuomo,huomaa etten ole missään vaiheessa kritisoinut kirkkoon kuulumattomuuttasi vaan käsitystäsi siitä mikä on "kirkko", ja mitä varten siihen kuulutaan. Jos minä en uskoisi Jeesukseen niin eroaisin itsekkin kirkosta. Niin kuin itsekkin totesit, ei syntejä saada anteeksi kirkollisveroa maksamalla.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir