Tour of Qatar 2015 – Kadrolardaki Etap Rehberleri

Tour of Qatar bu sene oldukça heyecanlı etaplara sahne oldu. Şubat ayındaki sıradan bir sezon açılış yarışı gibi koşulmadı. Evet yol kenarında yine fazla bisiklet tutkunu yoktu ve Alplerdeki bir etap gibi doğa manzarası da mevcut değildi, sonuçta nereye baksanız ya kuru topraklar ya da binalar görüyordunuz. Ama neredeyse bütün etaplarda rüzgarlar çok etkili oldu. Bu da tabii pelotonun gruplara bölünmesi anlamına geliyordu.

Öndeki grupta değilseniz, etap kazanma şansınız önemli ölçüde azalıyor ama bütün etap boyunca da pelotonun önünde gidemeyeceğiniz için gruplara bölünmenin en muhtemel olduğu yerleri bilip ona göre yarışmak en mantıklısı. Bunun için etap rehberlerine ihtiyacınız var.

Aşağıda 10 farklı takımın o günkü etap için hazırladığı etap rehberlerine bir göz atacağız. Bu tarz etap rehberlerinin Tour of Flanders, Paris-Roubaix gibi anıtsal klasiklerde oldukça profesyonel hazırlandığını biliyoruz. Ama muhtemelen, takımlar Tour of Qatar’a gelirken böyle detaylı rehberlere ihtiyaçları olacaklarını düşünmediler. Ama etaplar oldukça çetin koşulmaya başlanınca, takımlar da buna adapte oldu ve her etap öncesinde o etabın bir mini rehberini çizip bisikletçilere dağıttılar.

Bu rehberler özellikle takım radyolarının olmadığı yarışlarda bisikletçilerin hayli işine yarıyor tartışmasız.

Not: Aşağıdaki fotoğraflar 2. etaptan önce çekildi.

Bora Boucher
Soldaki rehber Bora-Argon 18 takımının. Kalemle yazılmamış olması rehberi biraz ciddiye aldıkları ve muhtemelen takım yönetiminin rehberleri hazırlayıp bisikletçilere dağıttıkları anlamına geliyor. Ama çok fazla detay olmadığını görüyoruz.

Sağdaki rehber aksine oldukça fazla detaylı. Bu rehber FDJ’den David Boucher’e ait. Rehberi kendi hazırlamış olması muhtemel. Böyle olunca biraz dağınık bir görüntüye sahip ve yazılanları okumak bisiklet dururken bile çok kolay değil. Kağıdın üzerine de bantla kaplanmadığı için ıslanmaya ve kirlenmeye karşı korumasız durumda.

Burghardt Cofidis
Soldaki rehber Marcus Burghardt’ın (BMC) bisikletinden. Bant üzerine biraz alelacele yazılmış. Hem detaylı değil, hem de amatörce görünüyor. BMC’den çok daha profesyonel bir çalışma beklerdiniz aslında değil mi? Muhtemelen sezonun geri kalanındaki WorldTour yarışlarında böyle olacaktır ama Tour of Qatar’a onlar da biraz hazırlıksız gelmiş gibi.

Sağda ise çok itinalı bir çalışma var. Hem bilgisayarda hazırlanmış, hem renkli, hem de yeterli detayları içeriyor. Peki bu hangi takım? Cofidis. Şahsen gördüğümde şaşırdım. Bu yukarıdaki iki fotoğrafı gösterseler ve hangisi BMC, hangisi Cofidis deseler sanırım cevabım tam ters yönde olurdu. Ama Cofidis bu sene geçen senelerden farklı görünüyor, bakalım bunu sonuçlara da yansıtabilecekler mi?

Keukeleire Kristoff
Solda Jens Keukeleire (Orica – GreenEdge). Kendisi Orica’nın bahar klasikleri liderlerinden. Tour of Qatar onun için de önemli bir erken sezon yarışı oldu. Bisikletindeki rehberi muhtemelen kendisi hazırlamış. Çok şık görünmese de etap hakkında yeterli detay içeriyor. Etabı ön grupta tamamlamak üzereyken, lastiği patlayınca 35. sırada finiş çizgisini geçti.

Gelelim etabı kazanan Kristoff’a. Norveç bayrağı temalı kadro zaten kendini hemen ele veriyor. Keukeleire’nin rehberine oldukça benziyor. Ama biraz detaylı incelerseniz aynı kilometreleri işaretlemediklerini görebilirsiniz. Ama etabı kazanmışken kötü söz söyleyebilir miyiz?

Lampre Morkov
Soldaki görüntü bütün Lampre-Merida bisikletlerinde aynıymış. Muhtemelen takım görevlilerinden bir tanesi bütün takım için tek tek kalemle yazmış. Çok rahat anlaşılmayabilir ama gerekli detaylar mevcut gibi.

Sağdaki rehber ise Tinkoff-Saxo’dan Michael Morkov’un bisikletinden. Sadece en önemli detaylar belirtilmiş ve yine kalemle yazılan bir nottan ibaret. Tinkoff-Saxo’dan da insan daha profesyonel çalışmalar görmeyi bekliyor.

Reynes Terpstra
Gelelim son 2 fotoğrafımıza. Sanırım soldaki kadar kötü bir not görmedik hiç. Dişlerle kopartılan bir bant parçasının üzerine sadece sprint kapılarının yazılmaya çalışıldığı bir rehber. Bant gidon boğazına yapıştırıldıktan sonra üzerine detaylar yazılmaya çalışıldığı için fazla şekilsiz ve kargacık burgacık olmuş. Peki bu kimin bisikleti, Vincente Reynes (IAM Cycling).

Sağda ise özenerek hazırlanmış bir rehber var. Evet kalemle yazılmış ama öyle üzerinde vakit harcanmış, oldukça da detaylı duruyor. Bu bisiklet ise Niki Terpstra’ya (Etixx-Quick Step) ait. Geçen seneden sonra bu sene de genel klasmanı kazanmayı başardı. Bu etabı da ana grupla ve 11. sırada tamamlamayı başardı.

Not: Benim fikrim, bu tarz rehberlerin her etap için detaylı olarak hazırlanması gerektiği yönünde. Evet bazı küçük takımlarla bunlarla ayrıca ilgilenecek personel belki yok, ama çok detaylı olmasa da kabaca yazılacak rehberlerin çok fazla vakit almayacağını düşünüyorum. Özellikle BMC, Tinkoff-Saxo gibi süper takımların ise hiç bahaneleri yok.

Kaynaklar

  • http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/tour-qatar-stems-information-156676

Sayfanın oluşturulma tarihi: 04 Mart 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 04 Mart 2015

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir