Strade Bianche 2015 – Yarış Öncesi Analizi

2007 yılında Montepaschi Eroica ismiyle düzenlenmeye başlanan yarış ismini 2009 yılında Strade Bianche olarak değiştirdi. Bu sene ise (2015) ismin tekrar değiştiğini görüyoruz, yeni isim Strade Bianche Eroica Pro.

Yarış ilk olarak L’Eroica yollarında doğdu, retro bisikletler üzerinde rekabet amacından uzak amatör bir yarış olarak koşuldu. Yukarıda 2007 yılından itibaren yazmıştım, 2007 profesyonel yarışın ilk yılıydı, şimdi bahsettiğim amatör yarış ilk kez düzenlendiğinde yıllar 1997’yi gösteriyordu. Yarışın en büyük özelliği ise kilometrelerce uzunluğundaki çakıl taşı sektörlerden oluşması.

Geçen hafta Omloop Het Nieuwsblad ile parke taşlı klasikleri sezonunu açmıştık ve parke taşı sektörlerine merhaba demiştik, işte Strade Bianche’de ise parke taşları yerine çakıl taşı sektörleri var. Hatta Strade Bianche bu özellikteki ve bu seviyedeki tek yarış. Bu nedenle kendisine has bir hayran kitlesi de mevcut.

Bölgedeki bisiklet otellerinin bu etkinliğin düzenlenmesinde çok katkıları olmuş, zira amaçları Siena bölgesindeki bisiklet turizmini dünyaya tanıtmak ve potansiyel müşterilere ulaşmak. Elimde somut istatistikler yok ama, sanıyorum amaçlarına ulaşıyorlar her sene.

Künye

Takvim: Avrupa Turu
Kategori: 1.HC
Tarih: 07 Mart 2015
Yarış Uzunluğu: 200,0 km.
Yarışan Takımlar: 13 WorldTour, 6 Profesyonel Kıta ve İtalya Ulusal

Parkur

Strade Bianche 2015 profile
200 km.’lik parkurun tamamı.

Strade Bianche 2015 final kms
Burada da yarışın son 20 km.’sinin detaylı profili.

Gelin biraz da parkurun detaylarını konuşalım. Yarış San Gimignano’dan başlayıp Siena’da sona eriyor. Tam 200 km. uzunluğunda. Yukarıda da bahsettiğim gibi Strade Bianche’yi, Strade Bianche yapan en büyük özelliği çakıl taşı sektörleri. Bütün sektörler tamamen çakıl taşlarından oluşuyor gibi düşünmeyin yalnız, bazıları son derece açık renkte topraktan veya kilden oluşuyor. Zaten bisikletçilerin formalarının çok çabuk toz içinde kaldığına şahit oluyorsunuz yarışı izlerken.

Bu sene toplam 10 tane sektörümüz var ve toplam uzunlukları 50 km. Diğer bir değişle yarışın çeyreği çakıl taşı sektörlerinden oluşuyor. Bu sektörlerin tam olarak nerede yer aldıklarını ve uzunluklarını aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.

Çakıl taşı sektörlerinin haricinde hiçbiri çok uzun olmayan ama bolca sayıda kısa tırmanış (iniş/çıkış) yarışın karakterini belirleyen diğer bir etmen. Zaten parkur profiline bakarsanız, çıkılan en yüksek irtifanın 459m. olduğunu göreceksiniz. Ama kısa olan bu tırmanışların bazıları oldukça dik ve bu bölümler yarışın şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Özellikle yarışın son kilometresinde %16’lık maksimum eğimi olan tırmanış bu seneye kadar kazananı belirleyen en önemli noktalardan birisi oldu.

Harita

Strade Bianche 2015 map

Favoriler

Favorileri tahmin etmenin en zor olduğu yarışlardan birisi Strade Bianche. Oldukça uzun çakıl taşı sektörleri içermesi klasikçi bisikletçileri öne çıkarırken, bol sayıdaki iniş çıkış ve dik tırmanışlar da daha çok tırmanış özelliği öne çıkan bisikletçilerin lehine. Buna bir de yarışın çok kısa olan geçmişini eklersek elimizde dayanabileceğimiz çok fazla verinin olmadığını görüyoruz.

Ama gelin bir şansımızı deneyelim. Yarışın bu kısa geçmişinde istikrarlı bir şekilde başarılı olmuş birkaç isim var, onlardan başlayalım.

Fabian Cancellara. Kimse şaşırmadı değil mi? Şu ana kadar 8 kere düzenlenen bu yarışın en çok kazananı 2 sefer ile Spartacus. Yarışta toplam 5 kere yer aldı, 2 kere kazandı, geri kalan 3 yılda da 4., 5. ve 6. oldu. Yani ilk 6’nın dışında derecesi yok. Bu yarış her ne kadar ana hedeflerinden birisi olmasa da, çakıl taşlı yollarda hep kazanmayı hedeflediğini söyleyebiliriz. Bu sene sezonu Mallorca Challenge ile açtıktan sonra Tour of Qatar ve Tour of Oman’da yarıştı ve Tour of Oman’da önemli bir etap zaferi elde etti. 2 haftadır yarışmıyor olsa da, formunun ancak üzerine koyduğunu tahmin ediyorum.

Peter Sagan. 2014 Haziran’ından beri yarış kazanamayan Slovak bisikletçinin bu anlamdaki suskunluğu devam ediyor. Yarışı şu ana kadar hiç kazanamadı ama son iki senede gelen iki 2.’liği var. Özellikte 2013 yılında oldukça güçlü bir Sagan izlemiştik. Yarışı kazanan takım arkadaşı Moser’in ardından ikinci olmuştu. Eğer önündeki takım arkadaşı olmasaydı muhtemelen yakalayıp geçmesi çok zor olmayacaktı. Tinkoff-Saxo’nun kendisinden beklentileri oldukça yüksek. Bakalım Sagan ne zaman kazanmaya başlayacak, belki bu hafta sonu?

Fabian-Cancellara-gewinnt-den-Klassiker-Strade-Bianche
Cancellara 2012 yılında finiş çizgisinden ilk sırada tek başına geçiyor.

Alejandro Valverde. Bu adamı podyumda göremediğimiz yarış sayısı bir elin parmaklarını geçiyor mu? Geçen sene yarışıp 2. olarak mükemmel geçen 2014 sezonunun ilk önemli adımlarını atmıştı Siena’da. Bu sene yeniden start listesinde. Kendisini yine podyumda görmek kimseyi şaşırtmamalı.

Greg Van Avermaet. Belçikalının bu yarışta bir podyum derecesi yok ama 3 kere ilk 10’da yer almayı başardı. Çok yönlü bir bisikletçi olduğunu biliyoruz. Burada da yarışın gidişatına göre ismini finişi ilk sırada geçenler içinde görebiliriz.

Simon Gerrans. Kendisini ana favorilerden biri olarak göstermek biraz iyimser olabilir. Zira en son bir yarışta start aldığında takvimler 2014’ün Eylül ayını gösteriyordu. Yılın sonunda geçirdiği kaza ve sakatlıklar sonrasında planlı bir tedavi süreci geçirdi ve Strade Bianche ile formasına kavuşuyor. Yine de bir gözümüz üzerinde olsun kendisinin.

Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Rigoberto Uran, Gianluca Brambilla. Etixx burada da önemli bir kadroyla yer alacak. Terpstra öne çıkan isimlerden ama bu sene kişisel favorilerimden Stybar’a ağırlık veriyorum. Etixx’in kadrosu güçlü olduğu için, kimin öne çıkacağı sadece kimin güçlü olduğuna bağlı olmayacak; yarışın gidişatı ve takım taktikleri takımda kimin lider olacağını belirleyebilir.

Sep Vanmarcke. Bu yarışta ilk defa start alacak Belçikalı. Parkurun ona ne kadar uyup uymadığını hep birlikte göreceğiz. Ama geçtiğimiz hafta sonunda ne kadar güçlü ve formda olduğuna herkes şahit oldu.

Ian Stannard. Parkur Stannard için belki fazla tırmanışlı gelebilir, ama belki de gelmeyebilir. Evet geçen hafta Omloop Het Nieuwsblad’ı inanılmaz bir şekilde kazandı ama bu tarz bir parkurda da zafere oynayıp oynayamayacağı Cumartesi günü belli olacak.

Roman Kreuziger. Takım lideri Sagan ama Çek bisikletçinin geçen sene bu yarışta bir 5.’liği var. Bu sene Tour of Oman dışında yarışmadı ve hala üzerindeki doping cezası bulutu dağılmış değil, bu nedenle akla ilk gelen favorilerden değil. Yine de ismini zikretmekte fayda var.

Öne çıkması muhtemel bazı diğer isimler: Peter Kennaugh, Moreno Moser, Fabio Felline, Francesco Gavazzi, Vincenzo Nibali, Lars Boom, Filippo Pozzato, Giampaolo Caruso, Sonny Colbrelli, Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Daniel Oss, Giovanni Visconti, Simone Ponzi, Jasper Stuyven, Enrico Battaglin.

TV Yayını

Canlı yayın. Eurosport 2. TSİ 14:45.

Link isteyenlerin şu siteleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Alfa Media TurkeyCyclingFans, SteepHill, CyclingHub. Etapların özet videolarını ise muhtemelen bu sitede bulabileceksiniz.

Anekdotlar

  • Yarışı kazanan en genç isim Moreno Moser (22 yaş), en yaşlı ise Fabian Cancellara (30 yaş)
  • 1. ve 2. arasındaki en büyük fark 2012 yılındaydı, Cancellara, Iglinsky’nin 42″ önünde finişten geçmişti
  • Bu yıl 60 tane İtalyan bisikletçi yarışta yer alacak
  • Yarışta toplam 31 ülkeden bisikletçi izleyeceğiz

Son Kazananlar

Strade Bianche 2015 palmares

2014’te ilk 10

2014 Yarış Videosu

Start Listesi

Strade Bianche 2015 startlist

Sonuçlar

Yarıştan sonra sonuçlar buraya eklenecektir.

Kaynaklar

  • http://www.gazzetta.it/Speciali/StradeBianche/en/
  • http://www.procyclingstats.com/race/Strade_Bianche_2015
  • http://caferoubaix.com/2015/03/05/2015-strade-bianche-preview/
  • http://velonews.competitor.com/2014/03/news/michal-kwiatkowski-wins-strade-bianche-peter-sagan_319153
  • http://www.radsport.ch/de/News/Fabian-Cancellara-gewinnt-den-Klassiker-Strade-Bianche.html
  • http://roadcyclinguk.com/racing/gallery/strade-bianche-2014-photo-gallery.html#SFzjS11khcX2tGA6.97
  • Yarış kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın oluşturulma tarihi: 05 Mart 2015
Sayfanın son güncellenme tarihi: 05 Mart 2015

This article has 2 comments

  1. Pingback: Kadınlar ve Erkekler Bahar Klasikleri: Strade Bianchi 2015 | aynakol

  2. Pingback: Strade Bianche 2016 – aynakol

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir